Frederik Vercruysse

Jawel, dit is een mosterdfabriek

Vandaag stelt het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) het nieuwe Architectuurboek Vlaanderen voor in Venetië.
VRT NWS licht samen met de redactie van het VAi vijf opvallende projecten uit het boek.

Dit weekend verzamelt de architectuurwereld in Venetië voor de start van de architectuurbiënnale. Meteen ook het moment voor het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) om het Architectuurboek Vlaanderen voor te stellen. Dat boek bundelt de belangrijkste Vlaamse en Brusselse architectuurprojecten van de de afgelopen 2 jaar, zowel in binnen- als buitenland. 

Ontdek hier alvast de 5 opvallendste projecten:

1. Mosterdfabriek - Dhooghe Meganck Architectuur

(klik op de groene pijlen voor meer foto's)

Wie de fabriek van Camp's in Oudenaarde voor het eerst ziet denkt niet meteen aan mosterdproductie. De strenge gevel die Dhooghe Meganck Architectuur ontwierp lijkt eerder op die van een modernistische kapel, die wat verloren staat op een industrieterrein. 

"Camp's is een mosterdfabriek met een bijzondere vorm, die een banaal bedrijventerrein oplaadt. Een gebouw dat qua opbouw bepaald wordt door de functionaliteit, maar dat dankzij zijn vorm een extra betekenis krijgt," beargumenteert de redactie van het VAi. 

Zo is de cirkel op de voorplaats een gids voor de vrachtwagens, die links aanrijden om te lossen en rechts weer vertrekken na het laden. De voorgevel zonder ramen is zo ontworpen om de mosterdzaden beter te beschermen tegen het daglicht.

2. Ecotron - noArchitecten

(klik op de groene pijlen voor meer foto's)

De glazen koepels van Ecotron lijken wel het decor van een sciencefictionfilm. Het project van noArchitecten kijkt dan ook naar de toekomst. Op vraag van Universiteit Hasselt maakte noArchitecten deze broeikassen om de invloed van de klimaatopwarming op de Kempische biodiversiteit te onderzoeken.

Wetenschappelijk onderzoek vraagt meer dan het warm houden van tomatenplanten in een serre, dus moest noArchitecten op zoek naar methoden om te alle tijden de controle te bewaren in de zogenoemde klimaatkamers. Niet alleen luchtvochtigheid en temperatuur worden continu gecontroleerd, ook het licht valt in elke koepel anders binnen. 

(Lees verder onder de foto)

Filip Dujardin

Hoewel het hier over een secuur wetenschappelijk project gaat, overstijgt de constructie van noArchitecten het functionele. Het gebouw maskeert zichzelf door gebruik te maken van een spiegelende inox buitenkant om zoveel mogelijk op te gaan in het landschap van natuurpark de Hoge Kempen. Op die manier is de scheidslijn tussen laboratorium en buitenwereld zoveel mogelijk opgeheven. De spiegelende wanden en de glazen koepels blijven intrigeren.

3. Centrum voor traditionele muziek Dar Al Jinaa - OFFICE Kersten Geers David Van Severen

(klik op de groene pijlen voor meer foto's)

Office Kersten Geers David Van Severen werd gevraagd een huis tot muziekcentrum om te bouwen in Muharraq (Bahrein). Dit bekroonde centrum belicht de muziekcultuur van de parelvissers van het Arabisch Schiereiland, die cultuur ontstond toen de vissers tijdens het lange wachten op zee liederen of fijiri begonnen zingen om de verveling tegen te gaan.

Dit project toont de exporteerbaarheid van architectuur uit Vlaanderen en Brussel

Vlaams Architectuurinstituut

De Vlaamse architecten hebben oog voor de dorre omstandigheden van de woestijn rondom, en zorgen voor een vorm van natuurlijke isolatie. Om de felle zon te weren is het enveloppevormige gebouw bekleed met een maliënkolder, die de hitte buiten houdt en het licht binnen laat. Het VAi is blij met dit internationale project: "OFFICE onderzoekt hoe architectuur uit Vlaanderen en Brussel een plaats kan vinden in de lokale tradities van Bahrein. Het project toont de exporteerbaarheid van architectuur uit Vlaanderen en Brussel."

(Lees verder onder de foto)

Bas Princen

Het oorspronkelijke gebouw werd gerenoveerd en de binnenplaats weer opengemaakt. Daarnaast bouwde Office een extra gebouw met dezelfde traditionele vormen, maar met gebruik van nieuwe materialen. Die schaalvergroting was nodig om het publieke karakter van het muziekcentrum te benadrukken.

4. MAD Fashion and Design Platform - V+ i.s.m. ROTOR

(klik op de groene pijlen voor meer foto's)

MAD vzw wil mode en designers van de stad Brussel op de kaart zetten. Voor hun nieuwe onderdak kochten ze enkele industriële panden die wel op elkaar aansluiten, maar geen gezamenlijk verhaal vertellen. Om de gebouwen samen te voegen schreef de vzw een wedstrijd uit, die V+ en ROTOR wonnen.

De architecten zijn er in geslaagd om de vloekende panden te laten samensmelten. De functionele, soms slecht ontworpen gebouwen konden blijven staan, maar kregen hier en daar een laagje make-up. Zowel binnen als buiten werkten ze met verschillende tinten wit, dat zorgt voor een uniforme stijl die toch respect opbrengt voor de eigenheid van de verschillende ruimten.

5. Bezoekerscentrum en uitkijkpunt Het Zwin - Coussée & Goris architecten i.s.m. Gafpa

(klik op de groene pijlen voor meer foto's)

Het nieuwe bezoekerscentrum en het uitkijkpunt in het natuurlandschap van het Zwin zijn opmerkelijk te noemen. Het project werd gerealiseerd door een divers team van architecten, ingenieurs, landschapsarchitecten, natuurverenigingen en tentoonstellingsmakers.

Verscheidene schuilhutten zorgen voor beschutting bij regenachtige dagen en bovenop de uitkijktoren valt altijd wel iets te spotten. 

De architecten herstellen de band tussen mens, natuur en architectuur

Vlaams Architectuurinstituut

Het nieuwe project slaagt er volgens het VAI in om de mens terug naar de natuur te brengen: "Met het nieuwe bezoekers- en kijkcentrum streven de architecten naar het herstellen van de band tussen mens, natuur en architectuur." De architecten Coussée & Goris zijn trouwens goed vertegenwoordigd in het Architectuurboek Vlaanderen, want ook hun bibliotheek in Gent, De Krook, vindt u er in terug. 

Vrije ruimte

Het 13e Architectuurboek Vlaanderen wordt op 7 juni officieel voorgesteld in MAD Brussels. Het boek bundelt de meest spraakmakende voorbeelden van recente architectuur in Vlaanderen. Het boek presenteert artikels, beeldessays en architectuurprojecten, gedocumenteerd met planmateriaal en foto's. 

De architectuurbiënnale van Venetië loopt nog tot 25 november. Het thema dit jaar is "Freespace" en zet dus in op architectuur in de publieke ruimte.

Meest gelezen