Palestijnen dagen Israël voor het Internationaal Strafhof wegens schending van mensenrechten

Volgens de Palestijnse Autoriteit is er meer dan voldoende bewijs om Israël te vervolgen wegens de schending van de rechten van de Palestijnen. Israël wijst die beschuldigingen af en zegt dat de Palestijnse overheid "geen staat is".

De klacht bij het Strafhof in Den Haag is ingediend door Riyad al-Maliki, de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit. "Wij geloven dat er meer dan voldoende bewijzen zijn voor schendingen van de mensenrechten door Israël en een onderzoek door het Strafhof de juiste koers is", zegt al-Maliki. Hij zou een dossier hebben voorgelegd van feiten van 2014 (datum van toetreding van Palestijnen tot het Strafhof) tot de meest recente incidenten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël.

De Israëlische regering heeft de procedure al meteen afgewezen en zegt dat ze zich houdt aan de internationale wetgeving. Bovendien heeft Israël het stichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof niet ondertekend. De Palestijnse overheid heeft dat in 2014 wel gedaan. In principe zou dat het hof er niet van weerhouden om Israëlische militairen of politici te vervolgen, maar volgens Israël is dat wettelijk niet mogelijk omdat "de Palestijnse Autoriteit geen staat is".  Wel is het hof in 2015 een vooronderzoek naar mogelijke misdrijven door Israël en de radicale Palestijnse moslimgroep Hamas in de Gazastrook begonnen.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag werd in 2002 opgericht om oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de mensheid te onderzoeken en te vervolgen. Het hof kan echter enkel optreden als de betrokken overheden dat niet willen of niet kunnen. In totaal hebben 123 landen -onder hen België- het verdrag van het Strafhof ondertekend.

Grote landen zoals China, India, Pakistan, de meeste Centraal-Aziatische republieken en Saudi-Arabië hebben dat verdrag echter niet ondertekend en zijn er dus niet door gebonden. De Verenigde Staten en Rusland hebben het verdrag wel ondertekend, maar trokken er zich later uit terug of hebben het nooit geratificeerd.

Meest gelezen