Pieter (de mol) in Humo: "Stom dat je voor 1 idiote -celibataire- regel een prachtig verhaal aan de kant moet schuiven"

Pieter Delanoy, de man die de saboteur heeft gespeeld in het Vier-programma "De mol", doet als priester een opmerkelijke uitspraak over het celibaat in het weekblad Humo. "Ik heb ervoor gekozen priester te zijn, niet om celibatair te leven. Het celibaat zorgt ervoor dat ik niet tot mijn 80e priester zal zijn."

De 33-jarige Delanoy liet zich in 2008 wijden tot priester. Hij legde de gelofte van het celibaat af. Toch vindt hij het celibaat niet meer van deze tijd, meer nog: hij snapt het écht niet. "Als de kerk haar voorgangers laat trouwen, dan laat ze liefde en warmte toe. Wat kun je daar tegen hebben", zegt Delanoy in "De 7 hoofdzonden" in Humo vandaag. Hij wil niet zijn hele leven het ambt van priester uitoefenen.

Ik weet dat het er nu eenmaal bij hoort, en dat Rome niet meteen zal zwichten

"Het is niet fair dat ik de mooie kant van de job moet afwegen tegenover een totaal gebrek aan intimiteit en lichamelijkheid. Ik weet dat het er nu eenmaal bijhoort, en dat Rome niet meteen zal zwichten. En ik zal vroeg of laat -maar eerder vroeg dan laat- consequent moeten zijn, en een keuze moeten maken. Zo stom dat je voor één idiote regel een prachtig verhaal aan de kant moet schuiven", stelt Delanoy. Wat hem uiteindelijk het meeste stoort? "Het celibaat onderdrukt, terwijl de kerk een plaats moet zijn die je in de armen sluit."

Over zijn duobaan

Delanoy is ook leerkracht godsdienst in Brugge. Hij schuwt het onderwerp seksualiteit niet op school. "Het zou erg zijn als jongeren denken dat wat zij voelen misschien fout is, omdat anderen erover zwijgen. Zo moet het voor 100 procent duidelijk zijn dat je verliefd mag worden op wie dan ook. Of dat het normaal is als je soms de nood hebt om vastgepakt te worden, én als je soms liever afstand bewaart. Dat soort dingen moet je hen als leerkracht meegeven."

Het moet 100 procent duidelijk zijn dat je verliefd mag worden op wie dan ook

Delanoy noemt zich "meer een leerkracht dan een priester". "Op het moment dat ik stop met lesgeven, zou ik ook stoppen met het priesterschap. Ik zie mezelf echt niet functioneren als ik alleen de parochie zou hebben. Die ouderwetse invulling van het priesterschap is aan het doodbloeden, daar geloof ik niet meer in."

Over de leegloop in de katholieke kerken is Delanoy eerlijk en nuchter: "Het gros van Vlaanderen draagt een gelovige kiem in zich en is bezig met zingeving. Maar bijna niemand zit erop te wachten om op zondagmorgen naar een kerk te stappen. Het gaat al zo lang achteruit en het zal ook niet meer veranderen. Ik wil niet oneerbiedig zijn, maar ik zie ook wel dat ik vaak de mis opdraag voor mijn grootouders en de generatie vóór hen. Daar mag je niet te veel over nadenken, zeker omdat er zoveel energie in kruipt."

Meest gelezen