Video player inladen...

SP.A dient motie van wantrouwen in tegen minister Vandeput

Oppositiepartij SP.A dient een motie van wantrouwen in tegen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).  SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen beschuldigt Vandeput van "manifeste leugens" in het F-16-dossier. "De minister zou de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen."

"Hier hebben we te maken met een minister die de ganse tijd gezegd heeft dat die F-16's maar kunnen vliegen tot 2023 en dat er geen studies bestaan van Lockheed Martin die bewijzen dat ze langer kunnen vliegen. Dat terwijl wij de voorbije weken in de commissie Defensie duidelijk hebben kunnen maken dat die vliegtuigen wel langer kunnen vliegen, dat er studies zijn en dat de minister de uitspraken heeft gedaan op momenten dat hij persoonlijk ingelicht was over het feit dat er zo'n studie was", aldus Van der Maelen.

De SP.A spreekt al langer over leugens en kwam twee weken geleden nog met een mail die het standpunt van de socialisten zou moeten staven. Van der Maelen interpelleerde vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken premier Charles Michel (MR) over de kwestie. "Die mail is de smoking gun. Nu heb ik een laatste kans gegeven aan de premier met de vraag om dit te laten nagaan. Het antwoord was "neen". Dan kan ik niet anders dan het ontslag van de minister vragen omdat hij volgens mij gelogen heeft voor het parlement."

Van der Maelen beseft dat zijn motie van wantrouwen weinig kans op succes maakt. "Het zal blijven bij een stemming volgende week donderdag. We zullen zien of andere oppositiepartijen ons gaan steunen en of de meerderheidspartijen achter minister Vandeput blijven staan. Wanneer een minister op manifeste leugens betrapt wordt, zou hij de eer aan zichzelf moeten houden en opstappen. We zien dat in deze regering - de laatste keer was het ook met een N-VA-staatssecretaris - klaarblijkelijk andere regels gelden. Dat willen we via deze actie aan de kaak stellen."

De motie van wantrouwen krijgt alvast de steun van de Franstalige socialisten van de PS.

Ik heb een motie van wantrouwen neergelegd. Als de premier dit allemaal slikt... Ik slik dat niet

Dirk Van der Maelen, Kamerlid SP.A
Video player inladen...

Meest gelezen