Tegendraadse asteroïde is wellicht afkomstig uit een vreemd zonnestelsel

Astronomen hebben rond Jupiter een asteroïde ontdekt die zich vreemd gedraagt. Het rotsblok draait in ongeveer dezelfde baan om de zon als Jupiter, maar dan wel in de omgekeerde richting. Volgens 2 astronomen die het rotsblok hebben bestudeerd, kan het alleen maar komen uit een ander zonnestelsel. 

De asteroïde is 3 jaar geleden voor het eerst waargenomen en heeft toen de naam 2015 BZ509 gekregen.  Het was wetenschappers onmiddellijk opgevallen dat BZ509 zich tegendraads gedroeg. De asteroïde beweegt zich namelijk in een zogenoemde retrogade baan, in de tegengestelde richting van de rest van ons zonnestelsel.

Alle 8 planeten en vrijwel alle andere objecten in ons zonnestelsel draaien in dezelfde richting rond de zon. Dat is de richting die de gas- en stofwolk draaide waaruit ons zonnestelsel is voortgekomen. BZ509 beweegt zich dus in de omgekeerde richting, wat 2 astronomen doet besluiten dat de asteroïde uit een ander zonnestelsel afkomstig moet zijn. 

De 2 - Fathi Namouni (Université Côte Azur, Frankrijk) en Maria Helena Moreira Morais (Universidade Estadual Paulista, Brazilië) - hebben BZ509 bestudeerd aan de hand van verschillende modellen.  Volgens hun berekeningen moet de asteroïde zich al in haar huidige baan bevinden sinds het ontstaan van ons zonnestelsel, zo'n 4,5 miljard jaar geleden. Als ze tot ons zonnestelsel behoorde, dan zou ze nu mee in de richting van de planeten hebben gedraaid, of intussen het zonnestelsel hebben verlaten.    

Eerste migrant met vast verblijfsadres

Als Namouni en Moreira Morais gelijk hebben, dan zou 2015 BZ509 de eerste bekende asteroïde van vreemde oorsprong zijn die permanent in ons zonnestelsel verblijft. Vorig jaar werd ons zonnestelsel bezocht door een andere asteroïde van buiten ons zonnestelsel, Oumuamua, maar die was hier slechts op doorreis. 

Meest gelezen