Video player inladen...

Trump: "Grote kans dat top met Noord-Koreaanse leider Kim wordt uitgesteld of afgesteld"

Er lijkt een kink in de kabel inzake de geplande "historische" top tussen VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Blijkbaar lijkt de eis van de VS voor nucleaire ontwapening door Noord-Korea het struikelblok.

President Trump deed zijn opmerkelijke uitspraak na een ontmoeting in Washington met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Die kwam De Amerikaanse president overhalen om "de uitzonderlijke gelegenheid om tot een akkoord te komen met Noord-Korea, te grijpen".   

Trump speelt het echter hard. Na de ontmoeting met president Moon zei hij dat de top met de Noord-Koreaanse leider -gepland voor 12 juni in Singapore- mogelijk uitgesteld wordt of er zelfs niet komt. "Er zijn bepaalde voorwaarden die wij stellen en als daar niet aan tegemoet gekomen wordt, gaan we die topontmoeting niet hebben", zei Trump.

Wellicht is de eis van de VS voor een totale nucleaire ontwapening door Noord-Korea het struikelblok. Vicepresident Mike Pence had eerder nog gezegd dat er geen deal zou komen als Noord-Korea niet nucleair zou ontwapenen. Pyongyang is daar niet voor te vinden omdat het het kernprogramma beschouwt als een "verzekeringspolis" voor het stalinistische regime in Noord-Korea.  

Zeker is dat de "dooi" die begin dit jaar was ingezet tussen Noord-Korea enerzijds en de Verenigde Staten en Zuid-Korea anderzijds, plots opnieuw erg koud aan het worden is.

Mislukte top is erger dan geen top

Dat die top er mogelijk niet zou komen, was eerder al geopperd toen Noord-Korea vorige week plots moeilijk begon te doen over al eerder geplande militaire oefeningen tussen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse troepen, ook al vinden die elk jaar plaats.

Wat Noord-Korea het meeste ergerde, was een uitspraak van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton die herinnerde aan  een "Libisch scenario". Ter herinnering: de voormalige Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi was tien jaar geleden bereid om zijn biologisch en chemisch arsenaal te ontwapenen en toch werd zijn regime in 2011  omvergegooid en werd hij gedood.

Analisten hadden eerder al twijfels of die inderhaast afgesproken top wel een goed idee zou zijn, want blijkbaar was er weinig voorbereid en de risico's van onenigheid over of op die topontmoeting zouden groter kunnen zijn dan als er gewoon geen top tussen Trump en Kim zou zijn.  Als die top er niet zou komen -of nog erger- zou mislukken, zou dat wellicht een terugkeer betekenen naar de grote spanningen tussen beide kampen van vorig jaar.

Mogelijk heeft ook het terugtrekken van de VS door president Trump uit het nucleaire akkoord met Iran meegespeeld. Noord-Korea zou de VS niet vertrouwen en vreest dat Amerika ondanks de toenadering uiteindelijk toch zal gaan voor "regime change" in Pyongyang.   

Meest gelezen