Video player inladen...

Rudi Vranckx over terdoodveroordeelde: "Geen maatschappelijk en politiek draagvlak hier voor Syriëstrijders"

VRT-journalist Rudi Vranckx heeft tekst en uitleg gegeven bij de veroordeling tot de doodstraf die Syriëstrijder Tarik Jadaoun vanmorgen kreeg. "Er is hier geen maatschappelijk en politiek draagvlak voor Syriëstrijders." 

De rechtbank in Bagdad veroordeelde vanmorgen de Belgische Syriëstrijder Tarik Jadaoun tot de doodstraf. Het kabinet van de minister van Buitenlandse Zaken heeft al kort laten weten dat onze ambassade stappen zal nemen om Irak te verzoeken de straf niet uit te voeren. Of dat iets zal uitmaken, is allesbehalve duidelijk. 

"Er is hier geen maatschappelijk en politiek draagvlak voor Syriëstrijders", licht Rudi Vranckx toe in Het Journaal. "Wie met vuur speelt, moet de gevolgen dragen, klonk het in december al bij de regering." (Naar aanleiding van het interview met Tarik Jadaoun in december, werd er toen om een reactie gevraagd.)

Of de straf effectief zal uitgevoerd worden en wanneer dat dan zou zijn, is nog koffiedik kijken. "Jadaoun heeft nu nog tijd om beroep aan te tekenen. De straf van een Duitse vrouw die in eerste instantie de doodstraf kreeg, werd zo omgezet in levenslang. Er is dus nog een beetje speelmarge of het al dan niet uitgevoerd wordt."

In totaal werden al 3.000 IS-ers - vooral Irakezen - in Irak ter dood veroordeeld. Daarvan werden er al 250 effectief opgehangen. Maar ook 103 buitenlanders werden al tot de dood veroordeeld, al zijn er daar nog geen effectieve ophangingen, licht Vranckx toe. "Een merkwaardig detail: de buitenlandse terdoodveroordeelden zijn meestal vrouwen."

Bekijk het gesprek met Rudi Vranckx hier:

Video player inladen...

Meest gelezen