Waarom een bijenzwerm in de Brusselse binnenstad de attractie van de dag werd

Opschudding deze namiddag in het volle centrum van Brussel alwaar een complete bijenzwerm neerstreek op het Muntplein. Een paal met een verkeerslicht werd in een mum van tijd bevolkt door een dichte bijenzwerm. De zwerm kreeg veel bekijks van voorbijgangers en toeristen. Al snel verschenen er foto’s van op sociale media.

Hoe kunnen zoveel bijen midden in een lawaaierige en bedrijvige stad neerstrijken? Radiopresentatrice Britt Van Marsenille is in haar vrije tijd imker. Verrast is ze helemaal niet.

Van Marsenille in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Ik vermoed dat deze bijen een tussenstop wilden maken. Aan een verkeerslicht hebben bijen niets. Ze kunnen er geen honing verzamelen. Ze kunnen er niets. Ze zijn op zoek geweest naar een definitievere plek. Mogelijk is deze tijdelijke plek bepaald door het dreigende regenweer. Al kunnen ze absoluut niet tegen regen."

"Het zal ook op het Muntplein allemaal begonnen zijn met de koningin. Het hele bijenvolk volgt de koningin als die vertrekt. Mei en juni zijn de maanden van het zwermen, zeker als het warm genoeg is. Ze doen dit van nature om zich te vermenigvuldigen. Maar ook een te kleine bijenkast kan hen aanzetten om te verhuizen."

Stedelijke biodiversiteit is smullen voor de bijen

Britt Van Marsenille

Voelen de bijen zich dan niet bedreigd door het kabaal van de stad? Britt Van Marsenille ziet in tegenstelling met wat velen denken dat de bij helemaal thuis is in de moderne stad. "Bijen doen het heel goed in de stad. Je ziet ze nauwelijks, maar er zijn enorm veel bijenkasten in de stad. Je hebt er parken, tuintjes, balkons met bloemen. De biodiversiteit in steden is vaak smullen voor bijen. In het platteland stuiten ze op monocultuur en veel pesticiden."

Bijen kunnen mensen steken, maar veel zorgen moet de stadsbewoner zich niet maken, zegt Van Marsenille. "Laat ze vooral met rust. Kom niet te dicht in de buurt en raak ze niet aan. Vooral bijen die een koningin willen beschermen, kunnen gevaarlijk zijn. Als één bij steekt,  zullen de anderen ook niet aarzelen. We spreken dan van het alarmferomoon dat een reactie bij een bij in gang zet. Als je een zwerm ziet zitten, blijf er van af en maak een mooie foto voor je instagramaccount. Of bel een imker."

"Colony collapse disorder" in Brussel?

Op het Muntplein werd snel de brandweer opgetrommeld die samen met een imker ter plaatse kwam. "Een zwerm verwijderen, kan heel simpel zijn", zegt Van Marsenille. "Als de bijen in een tros hangen, kan je de zwerm er gewoon afkloppen. De operatie op de verkeerspaal zal waarschijnlijk iets moeilijker geweest zijn."

Toch is het niet een en al goed nieuws voor de Brusselse bijen. De imkersvereniging "M’Abeilles" liet nog maar pas weten dat de voorbije winter de helft van de bijen in het Brussels Gewest zijn verdwenen. Het aantal bijenkorven zal dit jaar beduidend minder zijn  dan vorig jaar. De imkers van "M’Abeilles" spreken van de "colony collapse disorder" waarbij volledige bijenkolonies plots zonder aanwijsbare oorzaak zijn verdwenen.

Meest gelezen