Video player inladen...

Welke gegevens heeft de VRT van mij? En wat doen ze ermee?

Nu vrijdag, 25 mei, krijgen de regels die bepalen hoe u moet omgaan met data en privacy van anderen, een belangrijke update. De langverwachte Europese privacyregelgeving wordt van kracht. Wat verandert er allemaal? Hoe moeten bedrijven zich aanpassen? En wat als u de nieuwe regels niet naleeft? VRT NWS gaat een week lang op zoek naar antwoorden. Vandaag blijven we in eigen huis. Hoe worden de gegevens beschermd die u doorgeeft tijdens een wedstrijd of een gesprek op de radio? Wat met uw profiel op VRT NU? En welke gegevens worden er binnengetrokken terwijl u surft op mnm.be of op deze site, vrtnws.be?

Eén van de meest bekende plekken van de openbare omroep waar gegevens binnenkomen én worden verzameld, is ongetwijfeld de redactie van “Hautekiet”. Iedere dag bellen, mailen, sms’en of tweeten tientallen luisteraars naar de redactie met verhalen, opmerkingen, suggesties of getuigenissen. Hoe worden die gegevens bijgehouden? En moet er iets veranderen na vrijdag? We onderscheppen Jan Hautekiet bij het buitengaan van de studio, vlak na een uitzending over het M-decreet.

“De mensen die ons contacteren, willen graag hun verhaal brengen in de uitzending. Daarom geven ze vaak al hun contactgegevens door, zoals een telefoonnummer of adres. Wij houden die gegevens natuurlijk goed bij in onze systemen en kunnen er altijd naar teruggrijpen, en maar goed ook. We hebben net een uitzending gemaakt over het M-decreet, maar het is natuurlijk niet de eerste keer dat we hierover mensen aan het woord laten. Het was zeer interessant om daarnet mensen te kunnen contacteren die er drie jaar geleden ook al over hebben getuigd. Zijn ze veranderd van mening? Hoe denken ze er nu over? Het is voor ons dus ontzettend belangrijk om die gegevens en verhalen goed bij te houden.”

Video player inladen...

Het is voor ons ontzettend belangrijk om die gegevens goed bij te houden. 

Jan Hautekiet

Maar zal dat nog kunnen na vrijdag? We vragen het aan Erwin Maussen, de DPO (data protection officer, verantwoordelijk voor bescherming van gegevens) van de VRT. “Iedereen die hier bezig is met gegevens van anderen, zal dat vanaf vrijdag veel bewuster moeten doen. Er zal bijvoorbeeld veel sneller toestemming gevraagd moeten worden om gegevens bij te houden en later te gebruiken.”

Video player inladen...

Kijk- en luistergedrag volgen

Maar er is natuurlijk veel meer dan de gegevens die u doorgeeft om mee te kunnen doen aan een radioprogramma of een wedstrijd. U hebt een profiel op VRT NU? U gebruikt de app van Stubru, MNM of Radio 1? Ook dan geeft u gegevens door aan de VRT. Niet alleen wie u bent, wat uw mailadres is en waar u woont, maar ook naar wat u kijkt of luistert en hoelang. “En omdat wij die gegevens enkel nog mogen bijhouden en gebruiken als u er uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven, zal u hier vrijdag, bij het inloggen op de app of op VRT NU, nog eens expliciet naar worden gevraagd.”

Als u vrijdag inlogt op een VRT-app of op VRT NU, zullen we u nog eens expliciet naar enkele toestemmingen vragen. 

Erwin Maussen, Data Protection Officer VRT

Dat is niet het enige: bedrijven moeten voortaan in een heldere taal uitleggen wat ze met uw gegevens doen en waarom. “We hebben daarom onze privacyverklaring volledig moeten herschrijven en zullen u vanaf vrijdag bijvoorbeeld uitleggen hoe we uw gegevens gebruiken om gepersonaliseerde diensten aan te bieden.  Neem nu VRT NU. Kijkt u vooral naar komische series? Of eerder naar documentaires? Als we u suggesties willen geven, moeten we dat natuurlijk allemaal onthouden. Maar dat kunnen we niet langer zo maar doen, dat moeten we helder uitleggen.  

Net zoals we u zullen uitleggen hoe en waarom we op basis van uw kijkgedrag op VRT NU (en dus niet uw persoonlijke identificatiegegevens) een profiel opmaken dat dan gelinkt wordt aan aangepaste reclame van adverteerders.

We zullen u uitleggen hoe en waarom we op basis van uw kijkgedrag op VRT NU een profiel opmaken dat dan gelinkt wordt aan aangepaste reclame van adverteerders. 

Erwin Maussen, Data Protection Officer VRT

De GDPR geeft u als kijker, surfer of luisteraar ook veel rechten. U kunt te allen tijde vragen welke gegevens een bedrijf over u heeft en wat ze ermee doen. Bovendien kunt u ook vragen om dingen aan te passen of zelfs te laten verwijderen. Daarom komt er vanaf vrijdag een speciaal formulier op de website van de VRT, waar u terecht kunt met al uw vragen over privacy.

Video player inladen...

Surfgedrag volgen via cookies

Wat u misschien niet weet, is dat de VRT op dit eigenste moment ook gegevens over u aan het verzamelen is. Dat doen ze via cookies: stukjes (onzichtbare) codes die uw surfgedrag volgen en op uw computer of smartphone worden geïnstalleerd terwijl u een website bezoekt. Op een VRT-site zoals stubru.be of vrtnws.be staan niet alleen cookies van de VRT, die nodig zijn om de website goed te laten functioneren, maar ook cookies van socialemediaplatformen zoals Facebook of Twitter of zelfs van adverteerders. Op zich is dat geen probleem, maar de GDPR zegt wel dat er veel duidelijker over moet worden gecommuniceerd.

De VRT zal u dus vrijdag heel helder moeten uitleggen wat cookies zijn, hoe ze ingezet worden om gegevens te verzamelen en over welke gegevens het gaat. Ze zullen u bijvoorbeeld moeten uitleggen waarom er cookies van adverteerders op een VRT-site staan en hoe die adverteerders u dankzij die cookies reclame op maat kunnen aanbieden. Ze zullen u ook vertellen hoe u die advertentie­cookies kunt uitschakelen.

Video player inladen...

Morgen trekken we naar de Colruyt. Hoe volgen ze daar uw koopgedrag? Wat doen ze met die informatie? En welke gegevens worden er op uw klantenkaart bijgehouden?  

Meest gelezen