Videospeler inladen...

Wouter De Vriendt na dood Mawda: "We overschrijden hier bepaalde grenzen"

Kamerlid Wouter Vriendt (Groen) vindt wat de 2-jarige Mawda afgelopen weekend is overkomen een drama. Hij is het eens met de oproep tot sereniteit van premier Charles Michel (MR) en wil geen voorbarige conclusies trekken. Toch plaatst hij de gebeurtenissen in het bredere kader van ons asielbeleid, waarbij hij de verharding van het discours en het alsmaar driester optreden aanklaagt.

Enkele dagen geleden vroeg Ecolo nog het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als politiek verantwoordelijke, maar zover wil Wouter De Vriendt niet gaan. "We moeten de resultaten van het onderzoek afwachten en geen voorbarige conclusies trekken", zegt hij in "Terzake". Desondanks zijn er nog een aantal losse eindjes, zegt hij: de ouders mochten niet mee in de ambulance die hun dochter wegbracht en de mensensmokkelaars zijn vrijgelaten.

Mocht dit gebeuren met een Belgisch gezin in het buitenland zou er een diplomatiek incident zijn

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen)

"We moeten toch een reflexie houden over ons asiel- en migratiebeleid", vindt De Vriendt. "Die ouders mochten niet mee in de ambulance, ze werden integendeel zelfs opgesloten en tijdens hun opsluiting kregen ze te horen dat hun dochter overleden was. Dit zijn zaken die niet kunnen. We overschrijden hier een bepaalde grens."

"Mocht dit gebeuren met een Belgisch gezin in het buitenland zou er een diplomatiek incident zijn", aldus De Vriendt. Zijn CD&V-collega Vincent Van Peteghem vindt dat er geen debat op de kap van een dood kind mag worden gevoerd. "We weten nog niet wat er juist is gebeurd", zegt hij.

"Ik vraag om even stil te staan bij de harde toon van een aantal mensen, in de regering", zegt Wouter De Vriendt, die verwijst naar de "opkuisen-tweet" van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij erkent het belang van de sereniteit, maar vindt ook dat een bredere reflexie op een bepaald moment toch moet kunnen.

Meest gelezen