Zeker 10 doden door uitbraak van het nipah-virus in de Zuid-Indiase deelstaat Kerala

In het district Kozhikode in het zuiden van India is de medische noodtoestand uitgeroepen nadat tien mensen zijn overleden door het virus. Een honderdtal mensen zijn in quarantaine geplaatst. Het virus is in 70 procent van de gevallen dodelijk en er is geen vaccin.

Volgens de lokale gezondheidsdiensten in Kerala zijn er deze maand al zeker tien mensen overleden. Een honderdtal anderen zijn in quarantaine geplaatst. De mensen wordt aangeraden om buitenshuis geen fruit te eten, geen sap van de dadelpalm te drinken of geen fruit dat er verdacht uitziet aan te raken.

De meeste overledenen behoren tot een familie in de stad Kozhikode -het vroegere Calicut- in de zuidelijke deelstaat Kerala; de andere is een verpleegster die die mensen behandeld heeft. In die streek is de medische noodtoestand uitgeroepen. Hulpverleners moeten mondmaskers en handschoenen dragen wanneer zij mensen behandelen die mogelijk besmet zijn.

Het is de derde keer dat het nipah-virus uitbreekt in India. Dat is virus wordt voornamelijk overgedragen door fruitvleermuizen die fruit kunnen besmetten, maar ook van mens tot mens. In 70 procent van de gevallen is het dodelijk voor de mens en er is nog geen vaccin tegen ontwikkeld. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, duizeligheid en mentale verwardheid. Vrij snel treedt dan coma op.

Het nipah-virus dook voor het eerst op in 1998 in het Zuidoost-Aziatische land Maleisië en daarna in Singapore en Bangladesh. In totaal zijn al zeker 300 mensen overleden aan de ziekte. Omdat de ziekte in Maleisië verspreid zou zijn door varkens, zijn toen meer dan een miljoen van die dieren afgeslacht, wat een gevoelige klap was voor de export van dat land.

Kozhikode of Calicut ligt op de Malabarkust in het zuidwesten van India in de staat Kerala. Die staat is bekend voor thee- en specerijenplantages, maar is de laatste tijd ook steeds meer populair geworden bij buitenlandse toeristen.

Kozhikode ligt in de zuidelijke deelstaat Kerala (in het rood). Kaart: Saravask.

Meest gelezen