Zuckerberg in Brussel: wellicht wordt het "sorry, het wordt beter en nu moet ik weg"

Facebook-baas Mark Zuckerberg is zonet met zijn privéjet geland op Brussels Airport. Hij wordt straks op de rooster gelegd in het Europees Parlement, maar voor een echt kruisverhoor is geen ruimte, want rond 19.30 uur moet Zuckerberg alweer de lucht in. De lang verwachte hoorzitting wordt dus wellicht een soort vertoning voor de gallerij. 

Facebook-baas Mark Zuckerberg komt zich voor het Europees Parlement verantwoorden voor het feit dat gegevens van miljoenen Europeanen in handen zijn gevallen van mensen die die niet hoorden te hebben. Het wordt het tweede grote "mea culpa" van Zuckerberg, na een 2 dagen durende zitting in het Amerikaanse Congres.

De zitting in Brussel zal echter iets korter zijn: wellicht een uurtje. Ze begint rond 18.20 uur en ruim een uur later wordt Zuckerberg alweer verwacht door de bemanning van zijn privéjet op Brussels Airport, die hem naar Parijs moet brengen. Veel tijd voor vragen ten  gronde zal er dus niet zijn. 

Vragenstellers zijn de fractievoorzitters in het Europees Parlement, onder wie ook Guy Verhofstadt van de liberale ALDE-fractie. U kan de zitting straks live volgen op VRT NWS. Vorige week leek zoiets nog niet mogelijk, want Zuckerberg had liever een zitting achter gesloten deuren. Hij is daar deze week op terug gekomen.

De Facebook-baas zal enkele vragen krijgen over Cambridge Analytica, over het volgen van internetgebruikers - ook internetgebruikers zonder Facebookprofiel - en over het gebrek aan transparantie in het befaamde Facebook-algoritme. Hij zal ongetwijfeld nog eens "sorry" zeggen, nieuwe maatregelen toelichten die een herhaling van wat is gebeurd moeten vermijden en zeggen dat Facebook rekening houdt met de vragen van Europa.

De timing van zijn doortocht in Brussel is opvallend: vrijdag wordt de Europese  General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht. Als Facebook zichzelf niet in regel stelt, riskeert het Amerikaanse bedrijf een Europese monsterboete.

Meest gelezen