Video player inladen...

Zuckerberg in Europees Parlement: "Veiligheid van mensen zal altijd belangrijker zijn dan winst"

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zich tijdens een speciale zitting in het Europees Parlement moeten verantwoorden voor de recente dataschandalen. Hij sloeg een mea culpa en zei investeringen te doen om de privacy en veiligheid van mensen te garanderen.

Net als in het Amerikaanse Congres enkele weken geleden gaf Zuckerberg toe dat Facebook niet genoeg heeft gedaan om fake news, buitenlandse inmenging in verkiezingen en datamisbruik te voorkomen. "We hebben niet genoeg aandacht besteed aan onze verantwoordelijkheid. Dat was een fout en dat spijt me", aldus de baas van de socialnetwerksite.

Zuckerberg erkende dat het tijd zal vergen om de nodige wijzigingen door te voeren en dat dat geld zal kosten aan het bedrijf. "Maar ik wil duidelijk zijn: de veiligheid van de mensen zal altijd belangrijker zijn dan onze winst te maximaliseren." Volgens de ceo is Facebook ook een positief verhaal, met nieuwe investeringen die goed zijn voor duizenden jobs in Europa.

Na de uiteenzetting van Zuckerberg kwamen de vragen van de Europese fractieleiders. Ondanks het gelimiteerde tijdsbestek formuleerden sommige Europese Parlementsleden wel vrij uitvoerig hun vraag. Pas nadat alle vragen waren gesteld, mocht Mark Zuckerberg antwoord geven.

Dat leidde ertoe dat de baas van Facebook er zelf een aantal vragen uitpikte om antwoord op te geven. Zo verklaarde Zuckerberg dat de komende verkiezingen in Europa - onder meer in België - een prioriteit zijn, met name om te voorkomen dat er inmenging van buitenaf zal gebeuren.  En een datalek zoals bij Cambridge Analytica is niet meer mogelijk, aldus Zuckerberg.

Op vragen over de machtspositie van de socialenetwerksite (Is Facebook een monopolie?) of het verzamelen van gegevens van niet-Facebook-gebruikers kwam geen of een indirect antwoord. Dat tot grote onvrede van de Europese fractieleiders. Daarop beloofde Zuckerberg alle vragen schriftelijk te beantwoorden in de volgende dagen.  

Meest gelezen