Video player inladen...

Verhofstadt scherp voor Zuckerberg: "Wilt u herinnerd worden als het genie dat een digitaal monster heeft gemaakt?"  

Facebook-baas Mark Zuckerberg is aan de tand gevoeld in het Europees Parlement naar aanleiding van de recente dataschandalen. Zuckerberg sloeg er mea culpa en kreeg enkele vurige vragen voorgeschoteld van onder anderen Guy Verhofstadt.

De spijtbetuiging van Zuckerberg klonk vrijwel hetzelfde als enkele weken geleden in het Amerikaanse Congres: "We hebben niet genoeg aandacht besteed aan onze verantwoordelijkheid. Dat was een fout en dat spijt me", aldus de spijtbetuiging van Zuckerberg.

Verhofstadt, de frontman van de Europese liberalen, tackelde de topman van het socialenetwerksite daarop. "U hebt het voorbije decennium nu al 15 à 16 keer sorry gezegd. Elk jaar is er wel een probleem met Facebook. Dit jaar heeft u zich al 3 keer geëxcuseerd en we zijn nog maar mei. Bent u wel in staat om de problemen aan te pakken?"

In zijn verdediging in het Europees Parlement had Zuckerberg verklaard dat Facebook de nieuwe Europese privacyregels (GDPR) respecteert en zelfs verdergaat door de principes uit de Europese regels voor gebruikers wereldwijd toe te passen. "Maar vertelt u wel de waarheid?", vroegt Verhofstadt zich af. "Sinds het schandaal van Cambridge Analytica heeft u massaal Europese data van niet-Europese burgers weggebracht van Europese servers. Dat is tegen de Europese regels."

In de GDPR-regels wordt ook een compensatie voorzien voor slachtoffers van datamisbruik. "Zult u de Europese Facebook-gebruikers compenseren? En wat zal het bedrag zijn?", gooide Verhofstadt Zuckerberg voor de voeten.

Uiteindelijk werd Guy Verhofstadt persoonlijk. "U moet zichzelf afvragen hoe u herinnerd wilt worden. Als een van de drie grote internetpersoonlijkheden naast Steve Jobs en Bill Gates, die onze wereld verrijkt hebben? Of als het genie dat een digitaal monster heeft gecreëerd dat onze democratie vernietigt?"

Video player inladen...

Meest gelezen