Joel van Houdt/HH

"Onwetende westerse consumenten helpen de extremistische groeperingen in Afghanistan te financieren"

Door talkpoeder te kopen, dragen westerse consumenten onbewust bij tot het extremisme in Afghanistan. Het rapport van de organisatie Global Witness toont aan dat de islamitische terreurgroep IS en de Taliban profiteren van illegaal gewonnen talkpoeder. De concurrentie tussen de twee terreurgroepen leidt bovendien tot extra onrust in Afghanistan. 

Het Afghaanse ministerie voor Mijnbouw zegt dat de talk illegaal geëxporteerd wordt naar buurland Pakistan en van daar naar de Verenigde Staten en Europa. "Onwetende Amerikaanse en Europese consumenten helpen de extremistische groeperingen in Afghanistan te financieren", aldus Global Witness.

Volgens Nick Donovan, directeur van Global Witness, wordt de strijd voor het monopolie op talkpoeder steeds heviger. De ontginning van mineralen, waaronder talk, brengt de Taliban jaarlijks meer dan 250 miljoen euro op. In het oosten van Afghanistan, in de provincie Nangarhar, gaat IS steeds meer controleren. Naast talk gaat het ook om andere mineralen zoals chromiet en lapis lazuli.  

Sinds IS de controle nam over de productie van talk in het oosten van Afghanistan, vonden er al beduidend meer ontginningen plaats. De terreurgroep zou zelfs bezig zijn met het bouwen van een snelle route naar Pakistan vanuit de gebieden die zij controleren.  

Wake-up call

Donovan waarschuwt voor de snelle aanpak van IS: “Gezien het indrukwekkende parcours van ontginningen dat IS al aflegde in Irak en Syrië, zou dit rapport een wake-up call moeten zijn voor zowel de Afghaanse regering als voor de regering van Trump”.  Volgens Global Witness moet de Afghaanse regering niet alleen de bezette gebieden strenger controleren, maar ze moet ook alternatieven voorzien die de legale mijnbouw ondersteunen. 

Meest gelezen