200.000 euro voor Syriëstrijders verstuurd vanuit ons land

De voorbije jaren is er vanuit ons land ongeveer 200.000 euro verstuurd naar strijders in Syrië en Irak. Dat blijkt uit cijfers van de antiwitwascel en staat in De Tijd. 

De Belgische antiwitwascel heeft als taak de geldstromen bloot te leggen die wijzen op de financiering van terreur. Zo ontdekte ze dat tussen 2013 en 2017 ongeveer 200.000 euro vanuit ons land werd verstuurd naar Belgische strijders in Syrië en Irak.

Western Union

Het geld werd vooral overgemaakt via diensten zoals Western Union, een bedrijf waar geld kan worden verstuurd naar mensen over de hele wereld, zonder tussenkomst van een bank. In totaal zou het gaan om een honderdtal geldschieters . Dat waren in de meeste gevallen familieleden of vrienden van Belgische strijders. Alle dossiers werden overgemaakt aan het federaal parket.

Samen aan tafel

De antiwitwascel krijgt in de strijd tegen de financiering van terrorisme informatie van onder andere banken en wisselkantoren.  Die informatie wordt gedeeld met de inlichtingendiensten in ons land. Minister van Justitie Geens (CD&V) kondigt nog aan dat in de strijd tegen de terreurfinanciering de privésector mogelijk rechtstreeks rond de tafel gaat zitten met de veiligheidsdiensten.

Meest gelezen