70 jaar geleden: Geraardsbergse bokser verslaat lief van Edith Piaf

Op 23 mei 2018 is het exact 70 jaar geleden dat de Geraardsbergse bokser Cyriel Delannoit de wereld met verbazing sloeg door de onklopbare Fransman Marcel Cerdan te verslaan. Zo won hij van het toenmalig lief van Edith Piaf en kroonde zich meteen tot Europees kampioen in middengewicht. Het werd een legendarische kamp, die veel mensen zich jaren na datum nog altijd herinneren.

Op 23 mei 1948 vond de legendarische bokskamp plaats tussen Cyriel Delannoit (rechts op de foto) en Marcel Cerdan. De overwinning van de Geraardsbergse Delannoit ging tegen alle verwachtingen in, want Cerdan leed er zijn eerste nederlaag na 105 gewonnen kampen. Op die manier stootte Delannoit de Franse vedette en het toenmalig lief van Edith Piaf van de troon, en werd hij Europees kampioen. Hoewel er jaren werd gedacht dat er geen opnames meer bestonden van de wedstrijd, kunnen we vandaag wonder boven wonder bijna de volledige kamp herbeluisteren.

De wedstrijd vond plaats in het Heizelstadion, en werd rechtstreeks uitgezonden door het NIR, de voorloper van de VRT. Jaren na datum was er geen enkel fragment meer van te bespeuren in het VRT-archief, waardoor we ervan uitgingen dat er geen opnames meer bestonden. Maar dat was buiten Stefan Delannoit gerekend, de neef van Cyriel. Stefan kocht onbewust enkele platen van de bokswedstrijd tussen Delannoit en Cerdan als verzamelobject - want van bandopnemers was er in die tijd nog geen sprake. Hij had de fragmenten zelf nog nooit gehoord, en wist niet eens dat ze bestonden.

Stefan werd gecontacteerd door iemand die hem platen wou verkopen van de bokskamp tussen mijn neef en Marcel Cerdan. Zijn verbazing was groot, toen hij te weten kwam dat de platen bijna de volledige bokskamp uit 1948 bevatten. De verschillende platen zaten in een oude doos en op de platen zelf kleefden er etiketten met vermelding van de kamp en de ronde. Nieuwsgierig als hij was naar de inhoud, nam Stefan contact op met het VRT-archief.  Uit de foto's die hij opstuurde, bleek dat het om de opname ging die waarschijnlijk kort na de wedstrijd uit het archief verdween. Hoe de platen precies uit het VRT- archief zijn geraakt, blijft een mysterie, maar het waren wel degelijk de originele exemplaren van het NIR uit 1948.

Dean

Stefan liet de platen naar de VRT brengen, waar ze werden voorgelegd aan radiotechnicus en restauratiespecialist Klaas Janssens. Die slaagde erin de opname volledig te herstellen. Op enkele ronden na hebben we nu dus de volledige kamp terug in ons archief. Op de opnames horen we commentatoren Wim De Gruyter en Marcel Coole die, om het in hun eigen woorden te zeggen, een beeld gaven van "de meest ophefmakende boksgebeurtenis sedert de bevrijding in België." Voor Stefan blijft het monument van de familie erg belangrijk. Dat heeft onder andere geleid tot een boek, een film, een documentaire, een standbeeld en tien edities van de Memorial Gebroeders Delannoit. Stefan is afkomstig uit een gezin met twaalf kinderen, waarvan drie het schopten tot professionele bokser. De eervolle opvolging van de Delannoits blijft voorlopig ook verzekerd. Stefan is namelijk de vader van Dean Delannoit, de winnaar van Idool 2007 die nog altijd zanger is.

Herbeluister

Wil jij de legendarische bokskamp uit 1948 graag zelf herbeleven? Beluister dan hier de opname van de volledige wedstrijd!

Meest gelezen