Jonas Roosens

"MeldJeAan" binnenkort ook voor scholen in Merelbeke

Via het Gentse systeem "Meld Je Aan" kunnen ouders in Merelbeke vanaf volgend jaar hun kinderen aanmelden in basis- en kleuterscholen. De bedoeling is dat de ouders de website gebruiken om de school van hun voorkeur aan te duiden.

Merelbeke telt zo'n acht scholen en heeft duidelijk behoefte aan zo'n systeem: "We maakten de keuze omdat er steeds meer ouders kamperen bij de scholen zodat hun kinderen een plaatsje hebben", zegt Eva Faes van het Sociaal Huis in Merelbeke.

"We moesten er iets aan doen, ook om eventuele capaciteitsproblemen in de toekomst aan te pakken. Daarom hebben wij ons oor te luisteren gelegd bij de stad Gent en gevraagd hoe hun aanmeldingssysteem in elkaar zit. Het was zo interessant dat we beslist hebben om mee te doen."

Randgemeenten als oplossing

Het proces voor het aanmeldingssysteem is vlot verlopen. "We hebben nauw samengezeten met de directies van alle scholen", zegt Eva Faes. "We hebben ook op ondersteuning kunnen rekenen van Gent. Ze hebben ons geholpen om het systeem uit te werken. Merelbeke grenst tegen Gent en we merken wel op dat heel wat kinderen die in Gent geen plaats vinden, moeten zoeken naar een school in de randgemeenten. Ze komen dan aankloppen bij de scholen in Merelbeke. Daarnaast is er hier heel veel werkgelegenheid en dus zoeken ouders een school dichtbij het werk."

Meest gelezen