BELGA/VERGULT

Aannemer moet 18.000 euro boete betalen voor dodelijke elektrocutie arbeider

Een aannemingsbedrijf uit de West-Vlaamse gemeente Staden heeft een boete van 18.000 euro gekregen voor een dodelijk arbeidsongeval. Een arbeider van 57 moest in 2015 nieuwe gasleidingen overkoppelen, maar vergiste zich en knipte een elektriciteitsleiding door. Hij werd geëlektrocuteerd en overleed. Volgens de rechtbank gaf het bedrijf waarvoor hij werkte hem een gebrekkige opleiding. 

Op 3 juni 2015 waren twee arbeiders in opdracht van Infrax aan het werk in Torhout. Ze moesten nieuwe gasleidingen overkoppelen aan woningen in de buurt. Het 57-jarige slachtoffer uit De Haan vergiste zich echter en knipte een elektriciteitsleiding door in plaats van een gasleiding. Hij werd ter plaatse geëlektrocuteerd en overleed.

Volgens het arbeidsauditoraat in Brugge gaf het bedrijf waarvoor hij al acht jaar werkte zijn werknemers te weinig instructies en opleiding over de gevolgen van het werk. De aannemer ontkende dat en vroeg de vrijspraak. Maar volgens de rechtbank was er sprake van een hiaat in hun veiligheids­beleid. "Het slachtoffer werd onvoldoende ingelicht over de risico's van zijn werk. De rechtbank weerhoudt nadrukkelijk geen fout in zijn hoofde." De rechter besliste daarom om het bedrijf een boete van 18.000 euro te geven, waarvan de helft met uitstel. 

De zoon van de arbeider kreeg een schadevergoeding van 7.500 euro.

Meest gelezen