Video player inladen...

Al 67 dode soldaten en 1.500 vondsten in Wijtschate bij opgraving Hill 80

De opgraving van Hill 80, die midden april begon, levert meer op dan verwacht. De archeologen hoopten loopgravenstelsels te vinden én funderingen van een oude maalderij, maar nu blijken er onder die gebouwen nog zeer goed bewaarde kelders in de grond te steken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de plek een versterkt hoofdkwartier van de Duitsers. Intussen zijn al 67 lichamen en 1.500 voorwerpen gevonden, en dit is nog maar dag 24 van de in totaal 60 opgravingsdagen. De site bleef na het einde van de Eerste Wereldoorlog nagenoeg onaangeroerd.

Uniek: goed bewaarde kelders, waarvan ééntje een bunker werd

Niet één of twee, maar zeker drie en mogelijk vier kelders zijn nog zeer goed bewaard gebleven. De maalderij (met een wind- en een stoommolen) was een groot complex, dat bij het begin van de oorlog in Duitse handen viel. Over de hele oorlog gezien, waren er ook passages van Fransen en Britten. De vondsten (nu al 1.500 gerapporteerde voorwerpen of groepjes voorwerpen op de site) bevestigen wat de geschiedenisboeken schrijven. De Duitsers hadden één van de kelders omgebouwd tot bunker, met een dubbele rij betonblokken die aan de binnenkant van de keldermuren waren geplaatst. In die bunker lagen ook de granaten op de foto hieronder.

Gisteren vonden de archeologen Duitse granaten in een tot bunker omgebouwde kelder
Video player inladen...
De munitie die gevonden is, wordt door DOVO meegenomen.

Klaar zijn voor het bouwverlof

Het wordt voor de archeologen een race tegen de klok. Na de zomer verschijnt op Hill 80 een nieuwe woonwijk. Dat betekent dat de klus tegen het bouwverlof moet geklaard worden. En aangezien er meer werk is dan voorzien aan het deel waar de gebouwen staan op de molenaarssite, zal er op een ander moment, elders op de site, tijd gewonnen moeten worden. Archeoloog Simon Verdegem vermoedt dat het hout van de loopgraven die er nog te vinden zijn, in slechtere staat zal zijn dan de gebouwen. Op die manier kan er daar wel wat tijd ingehaald worden. Het project, dat grotendeels door crowdfunding betaald werd, lijkt alvast een schot in de roos: de unieke site die Hill 80 is, krijgt een grondig archeologisch onderzoek. Zoals de plannen nu zijn, moet alles uiteindelijk verdwijnen, maar ergens hopen de archeologen dat er toch nog een redding mogelijk is, zodat dit soort erfgoed niet verloren hoeft te gaan.

Video player inladen...

Meer info hier.

Meest gelezen