Sabine Joosten

Belg gaat vaker en duurder op reis

Dit jaar willen meer Belgen op vakantie gaan dan vorig jaar. Het gemiddelde vakantiebudget ligt ook hoger dan in 2017. Dat blijkt uit de 18e vakantiebarometer van Europ Assistance. Europa blijft de populairste bestemming, maar de Belg droomt ook van New York en het WK voetbal.

 63 procent van de Belgen heeft plannen om deze zomer op vakantie te gaan. In 2016 was dat nog maar de helft van de Belgen. Dat blijkt uit de vakantie­barometer van Europ Assistance. Europa blijft voor onze landgenoten de grootste trekpleister. Frankrijk, Spanje en Italië zijn samen goed voor twee derde van de vertrekkers.

De vakantie mag ook iets meer kosten dan vorig jaar. Het gemiddelde budget bedraagt meer dan 2300 euro. Daarmee staat België op de vierde plaats in Europa, net achter Duitsland. De auto en het vliegtuig blijven de belangrijkste vervoersmiddelen, de trein duikt onder de tien procent.

Hoewel rust de voornaamste reden is om op reis te gaan, is het toch moeilijk het werk los te laten. Drie op de tien Belgen blijven in contact met het werk als ze op vakantie zijn. Minder dan de helft verklaart dat ze volledig kunnen loskoppelen tijdens de reis.

Ecotoerisme populairder

New York blijft een droombestemming. Een kwart van onze landgenoten wil de stad minstens één keer in zijn leven bezoeken. Rome en Barcelona vervolledigen de top drie. Naast cultuur verlangen de Belgen ook naar sport. Het WK voetbal in Rusland, de Tour de France, Roland Garros en zelfs al het Europees Kampioenschap voetbal van 2020 staan op het verlanglijstje.

Een opvallende trend bij jonge reizigers zijn de nieuwe manieren van logeren. Niet alleen Airbnb is populair, ook primitieve campings en ecotoerisme maken een opmars. Jongeren zijn ook kritischer: ongeveer drie kwart van hen plaatst een online beoordeling na afloop van hun reis.

Meest gelezen