Videospeler inladen...

Enkele honderden betogers aan Justitiepaleis om steun te betuigen aan ouders van Mawda

Aan het justitiepaleis in Brussel zijn enkele honderden mensen bijeengekomen om hun steun te betuigen aan de ouders van de overleden peuter Mawda. Het Koerdische meisje van twee werd geraakt door een politiekogel toen het busje waarin ze zat op de vlucht sloeg voor een controle.

Er is nog veel onduidelijkheid over de dood van de tweejarige peuter Mwada. In de nacht van woensdag op donderdag, vorige week, probeerde de politie een verdacht busje tegen te houden. Er werd minstens één schot gelost en daarbij werd de peuter geraakt. Mawda werd nog naar het ziekenhuis gevoerd, maar overleed onderweg. Naast Mawda zaten in het busje nog 26 volwassenen en 3 kinderen, wellicht allemaal van Iraaks-Koerdische afkomst. 

In eerste instantie verklaarde het parket dat het meisje niet was gestorven door een politiekogel, maar amper een dag later moest het dat herroepen. Een onderzoek van Comité P - dat toezicht houdt op de politie zelf - moet nu uitwijzen wat er precies is gebeurd. 

600 mensen

Zo'n 600 mensen zijn vanavond samengekomen aan het Brusselse Justitiepaleis. Zij hingen babykledij op en toonden borden waarop leuzen als "no licence to kill" of "nous sommes tous des étrangers" te lezen stonden. Samen eisen ze gerechtigheid en duidelijkheid over de zaak.

"Dat is ook wat de ouders vragen, duidelijkheid en gerechtigheid", vertelt Peter Terryn, coördinator van Solidarity for All en het steuncomité voor de ouders van Mawda. "We moeten ervoor zorgen dat dit zich niet kan herhalen. De agent die geschoten heeft, is bekend. We vinden het vreemd dat hij niet gearresteerd wordt, want het is iemand die toch verdacht is van onvrijwillige doodslag en het is iemand die niet volgens de regels heeft gereageerd."

Onderzoekscommissie

Het steuncomité en de advocaten van Mawda eisen nog altijd een onafhankelijke parlementaire onderzoekscommissie."Daar is vreemd genoeg weinig steun voor, dus we moeten afwachten wat er politiek beweegt. We blijven acties voeren en druk zetten tot er gerechtigheid is", besluit Terryn.

VRT
VRT

Meest gelezen