Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Code oranje voor onweer ook vanmiddag van kracht, noodnummer 1722 blijft actief

Nu het KMI ook voor woensdagnamiddag code oranje voor onweer heeft afgekondigd, blijft het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies zeker tot donderdagochtend actief. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Afhankelijk van de weersvoorspellingen kan het noodnummer nog langer actief blijven. Wie een dringende interventie wil melden, als er iemand in (levens)gevaar is, moet het noodnummer 112 bellen.

Tussen de activatie van 1722, dinsdagmiddag om 12 uur, en woensdagmiddag, kreeg de dienst al 518 oproepen naar aanleiding van het onweer. De meeste daarvan kwamen uit Franstalig België: 200 uit Luik en 393 uit Henegouwen. Daarna volgen de provincies Antwerpen (36) en Vlaams-Brabant (29).

De oproepen hebben vooral betrekking over wateroverlast, zoals wegen en kelders die onder water zijn gelopen, maar er zijn ook telefoons geweest voor blikseminslagen en omgewaaide bomen. Voor 112-directeur Erwin Hertens heeft 1722 opnieuw zijn nut bewezen. "Dankzij dat nummer raakt het noodnummer 112 niet overbelast tijdens een onweer en moeten mensen die in levensgevaar verkeren niet nodeloos wachten."

Meest gelezen