AFP or licensors

Iconische rode telefooncel maakt comeback in Britse straatbeeld

Wie vond het niet jammer om de rode telefooncellen uit het Britse straatbeeld te zien verdwijnen? Goed nieuws: ze zijn bezig aan hun comeback. En dat in de vorm van gezellige cafeetjes, herstelwinkels voor smartphones of stockplaatsen voor een defibrillator.

De rode telefooncellen kleuren al sinds 1926 de Britse straten en zijn oorspronkelijk ontworpen door Giles Gilbert Scott, de architect van het Battersea Power Station in Londen en de kathedraal van Liverpool. Door de privatisering van het Britse telecombedrijf en het succes van de smartphones wordt het bestaan van de telefooncellen sterk bedreigd sinds de jaren 80.  

AFP or licensors

Het transport- en ingenieursbedrijf van Tony Inglis kreeg de taak om de telefooncellen weg te halen en ze te veilen. Uiteindelijk kocht Inglis zelf honderden telefooncellen op, met de idee om ze te renoveren en te verkopen. Toch was die beslissing niet zonder risico. "Ze zijn ouderwets, groot en zwaar. Alles wat je vandaag de dag niet meer wil", legt Inglis uit. 

Gouden zaak

Het is echter geen geheim dat de Britten hun erfgoed en tradities hoog in het vaandel dragen. "We zijn geobsedeerd door oude dingen. Dat is omdat onze ervaring met de moderne wereld soms nogal pijnlijk is", geeft historicus en journalist Dan Snow toe. Maar het is net die nostalgische kant van Groot-Brittannië die veel toeristen lokt en het nieuwe leven van telefooncellen mogelijk maakt. Tegenwoordig worden ze ook als kunstwerk in oude gebouwen verwerkt. Daardoor was Inglis al snel overtuigd dat de renovatie van de rode telefooncellen een gouden zaak zou zijn.  

Levens redden

Vandaag duiken de telefooncellen weer op en vervullen ze een even nuttige functie voor de maatschappij als vroeger het geval was. In landelijke gebieden kunnen ze bijvoorbeeld worden gebruikt om defibrillators te installeren. Als de ambulance dan te lang onderweg is, kunnen de telefooncellen ook levens redden. Inglis juicht dat initiatief toe. "Defibrillators bevinden zich dan op een prominente plaats. Als je onverwacht een defibrillator nodig hebt, zal je snel weten waar te zoeken."  

AFP or licensors

Naast bibliotheken, cafés en winkeltjes, worden ook workshops gehouden in de typische telefooncellen. Het is niet alleen leuk om te zien hoe de cellen een nieuw leven krijgen, voor de eigenaars is het ook een winstgevend project. De huur van een cel bedraagt maar 340 euro per maand terwijl de winst kan oplopen tot 11.500 euro per maand. 

Meest gelezen