Kapertoren in Hasselt dan toch niet enkel voor min 32-jarigen

Wie in de Hasseltse Kapertoren wil wonen, zal dan toch niet jonger moeten zijn dan 32 jaar. De stad Hasselt en de projectontwikkelaar Kolmont schrappen de leeftijdsgrens na een negatief advies van het gelijkekansencentrum UNIA.

In de Kapertoren, in de buurt van het stedelijk zwembad, zullen in totaal 76 studio's en appartementen te huur en te koop zijn. Omdat de Kapertoren in een studentenwijk zal liggen waar ook heel wat studentenkoten zijn, opteerden de stad en Kolmont voor een leeftijdsgrens voor kandidaat-bewoners. Ze wilden op die manier vermijden dat wat oudere bewoners meteen zouden klagen over bijvoorbeeld burenlawaai, wat in een studentenwijk onvermijdelijk is. Bovendien wilden Hasselt en de projectontwikkelaar jonge afgestudeerden de kans geven om in het stadscentrum te blijven wonen en te werken.

Meteen protest

De beslissing om een leeftijdsgrens op te leggen aan toekomstige bewoners, lokte heel wat protest uit. De Vlaamse bouwmeester zag de maatregel wel zitten, maar UNIA liet meteen bezwaren horen. Het gelijkekansencentrum heeft intussen een advies uitgewerkt en dat is negatief. Volgens UNIA is een leeftijdgrens discriminerend en bovendien niet nodig om het beoogde jonge doelpubliek voor de Kapertoren te bereiken.

Eerste appartementen al verkocht

"Kolmont onderschrijft de analyse van UNIA", zegt Michel Verhoeven, "de ligging van de Kapertoren in een studentenwijk vol jonge mensen biedt voldoende garanties dat de appartementen en studio's vooral jonge starters zal aantrekken. Bovendien gaat het om relatief kleine woongelegenheden van maximum van 60 vierkante meter en ook dat zal vooral jonge huurders aantrekken". 

Intussen hebben zich al de eerste kandidaten aangemeld voor een appartement of studio in de toren. Tegen begin 2020 moet die klaar zijn. Een instapklare studio zal er 148.000 euro kosten. Het grootste appartement - met 2 slaapkamers - kost 240.000 euro. 

Meest gelezen