Crevits en onderwijskoepels duidelijk na "ongerustheid" nieuwe eindtermen: "De lat zal niet lager liggen"

Het niveau van de nieuwe eindtermen in het onderwijs mag en zal niet dalen. Dat zeggen zowel minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) als de onderwijskoepels, nadat onder anderen onderwijsexpert Dirk Van Damme had gezegd dat hij ongerust was over de "signalen" die hij kreeg over wat nu op tafel ligt. "Maar de lat zal niet lager liggen."

Wat moeten leerlingen kennen en kunnen op het einde van een bepaald jaar? Het staat al jaren beschreven in de zogenoemde eindtermen. En net die eindtermen worden binnenkort hervormd. Verschillende commissies buigen zich al sinds eind vorig jaar over hoe die eindtermen er dan precies zullen moeten uitzien. 

Ongerust

Maar Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), is ongerust. Hij krijgt naar eigen zeggen verontrustende signalen uit de commissies, zo liet hij weten via Twitter. "De lat wordt erg laag gelegd."

Dezelfde signalen kreeg ook Jo De Ro, Vlaams parlementslid voor Open VLD. "Verschillende mensen uit de commissie hebben mij hierover gecontacteerd", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Namen wil hij niet noemen. "De mensen in kwestie hebben gevraagd om dat niet te doen. Het gaat om een kleine wereld. Zij willen vooral goed werk afleveren en willen niet bekend staan als mensen die aan de alarmbel te trekken."

Ik krijg erg verontrustende signalen uit de commissies. De lat wordt erg laag gelegd

OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme

Concreet zou er vooral een probleem zijn bij de commissie die zich bezighoudt met de talen. Werkwoorden vervoegen in de verleden tijd in het Frans of het Engels zou zo bijvoorbeeld niet langer een vereiste zijn in de eerste graad. En dat terwijl het debat voor de nieuwe eindtermen er net is gekomen omdat leerlingen en leerkrachten vonden dat de lat hoger mocht, zegt De Ro.

Beluister hieronder het gesprek met Jo De Ro in "De wereld vandaag"

In het Vlaams parlement sprak minister van Onderwijs Crevits alvast duidelijke taal: néén, het niveau mag niet dalen. "De lat en het ambitieniveau moet hoog liggen, dat hebben we duidelijk afgesproken. Ik zal niet de minister zijn die een set eindtermen naar de valideringscommissie laat gaan waarbij de lat naar omlaag gaat. Dat is voor mij onbespreekbaar. Als ik hoor dat de ambitieniveaus voor talen zouden dalen, dan doen wij ook niet meer mee."

Als we de ambitieniveaus voor de talen zouden laten dalen, dan doen wij ook niet meer mee

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

"Dit gaat zeker niet om stemmingmakerij", zegt De Ro. "In het antwoord van de minister hoor ik vooral ook ongerustheid. Zowel gisteren als vandaag zijn er mensen naar het kabinet getrokken. Dat betekent toch dat er iets meer aan de hand is."

Koepels

Maar waarom zouden de commissies - waar zowel vakleerkrachten, experts als mensen van de onderwijskoepels zitten - de lat laag willen leggen? De Ro kijkt daarvoor in de richting van de koepels, die van de eindtermen een leerplan moeten maken, specifiek voor hun koepel. 

"Als je een slecht karakter zou hebben, dan zou je kunnen denken dat ze de eindtermen wat vager willen houden, zodat ze de lat binnen de leerplannen voor sommigen hoog kunnen leggen. Maar wij vinden dat de lat voor iedereen hoog moet liggen."

Laten we wachten tot de commissies hun werk hebben afgerond en laat ons oordelen over het totaalpakket

Lieven Boeve van het katholiek onderwijs

Klopt niet, zeggen de koepels. "In het regeerakkoord is afgesproken dat er minder eindtermen zullen zijn en toch zullen leerlingen meer moeten kennen en kunnen. De nieuwe eindtermen zullen dus ambitieuzer zijn", zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, aan VRT NWS. "Het is zeer gevaarlijk om op basis van geruchten algemene conclusies te trekken. Laten we wachten tot de commissies hun werk hebben afgerond en laat ons oordelen over het totaalpakket. De lat zal zeker niet omlaag gaan."

Een zelfde geluid is te horen bij het gemeenschapsonderwijs GO!. "Wij zijn een voorstander van sterke eindtermen die niet uitgehold zijn. We willen zeker en vast niet dat de lat lager wordt gelegd. We zullen het ambitieniveau bewaken."

Voor de zomer?

Hoe dan ook moeten de eindtermen goedgekeurd worden door het Vlaams parlement. Dat zou in principe voor de zomer moeten gebeuren, al wordt het niet uitgesloten dat het pas na augustus zou kunnen gebeuren. 

Meest gelezen