Ex-directeur SoGent over klacht rond gesjoemel: "Bewijzen liggen op tafel, en toch onderneemt stad Gent niets"

Er zijn voldoende aanwijzingen dat stadsontwikkelaar SoGent bij het toekennen van aanbestedingen voor grote bouwprojecten gesjoemeld heeft, maar vreemd genoeg onderneemt stad Gent niets met die informatie. Dat zegt Didier Nachtergaele, de voormalige directeur van SoGent die werd ontslagen, nu hij zelf een klacht heeft ingediend bij het parket. Bij de toewijzing van belangrijke bouwdossiers aan architectenbureaus zou de jury mogelijk partijdig geweest zijn. Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart.

"Ik stap nu naar de rechter omdat ik merk dat bevoegd schepen van Ruimtelijke Planning, Wonen en Stadsontwikkeling Taeldeman (SP.A), de raad van bestuur van SoGent en de gemeenteraad niets doen met de informatie over mogelijk gesjoemel die ik hun bezorgd heb", vertelt Nachtergaele. De voormalig algemene directeur van het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent heeft een rapport laten opstellen door een jurist, omdat hij vermoedt dat er gesjoemeld is bij de toewijzing van verschillende grote bouwdossiers. Het gaat onder meer over een project aan de Oude Dokken in de oude haven, de Wasserijsite in Sint-Amandsberg en het S-gebouw aan het Sint-Pietersstation.

"Als er een juryverslag wordt opgesteld en ondertekend en achteraf veranderen de punten die de verschillende bureau's krijgen nog: dan is er iets aan de hand. Daarenboven zouden sommige architecten de vraag gekregen hebben om hun prijs te verhogen of te verlagen terwijl anderen helemaal niets gevraagd werd. Dat zijn ongeoorloofde inbreuken en ze staan de vrije concurrentie in de weg. Ik heb lang gewacht op een initiatief van de stad, de gemeenteraad of de schepen, maar omdat er tot nu niets gebeurd is, stap ik zelf naar de onderzoeksrechter", zegt Nachtergaele.

Twee juristen, twee rapporten

Volgens Nachtergaele hebben de stadsdiensten, de schepen en de gemeenteraad de aantijgingen over gesjoemel nooit serieus genomen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat schepen Taeldeman het rapport dat ik heb laten opstellen naast zich heeft neergelegd. Hij heeft het nooit doorgespeeld aan de raad van bestuur. Daarnaast stelt hij wel een andere jurist aan om een rapport op te stellen dat toevallig het tegenovergestelde beweert van wat in het eerste rapport staat. Dat vind ik erg opmerkelijk."

De discussie tussen Nachtergaele en de verschillende partijen duurt al maanden en ontstond na ruzie bij de directie van SoGent. Nachtergaele zegt dat die begon, omdat hij het gesjoemel van de directeur bij de dienst projecten wilde aankaarten. Beide directeurs werden uiteindelijk ontslagen. Nachtergaele vroeg de vernietiging van die beslissing bij minister Homans (N-VA) en kreeg gelijk. Er loopt nu een zaak bij de arbeidsrechtbank. Die moet uitmaken of Nachtergaele al dan niet nog werkt voor SoGent.  

Onregelmatigheden of niet? 

Nachtergaele is zeker van zijn stuk: hij heeft een dossier van zo'n 200 bladzijden doorgespeeld aan de gemeenteraad. "Er zijn bewijzen genoeg. Ik ben ook niet over één nacht ijs gegaan. Ik ben ten rade gegaan bij verschillende specialisten en experten en die bevestigen allemaal dat er dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Als je bij een bepaald project merkt dat het architectenbureau dat de opdracht binnenhaalt zo'n 200.000 euro meer krijgt dan de kandidaat die het net niet gehaald heeft: dan stel ik me vragen. Een stad moet kijken naar architecten die de prijs bewaken én kwaliteit leveren. Zeker als je weet dat betaalbare woningen in Gent een enorme uitdaging vormen", legt hij uit. Nachtergaele betreurt dat de gemeenteraad niet zelf naar het gerecht is gestapt hiermee.

Persoonlijke afrekening of politiek spel? 

Nachtergaele komt er openlijk voor uit dat hij politiek niet op de lijn van het huidige stadsbestuur zit, maar ziet daar geen graten in. "Mijn politieke voorkeur is bij eerdere schepenen nooit een probleem geweest. Ik heb uitstekend werk geleverd met socialisten Tom Balthazar en KarinTemmerman en met liberalen Geert Versnick en Sas Van Rouveroij. Dat het nu botst met schepen Taeldeman is geen toeval: ik ben politiek uitgerangeerd. De financieel directeur van SoGent had trouwens ook vragen bij wat er allemaal gebeurde, maar hij is ongemoeid gelaten. Misschien omdat hij wel de juiste partijlidkaart had?"

Toch benadrukt Nachtergaele dat hij geen politieke motieven heeft. "Het is logisch dat de oppositiepartijen in Gent dit politiek willen uitspelen in een verkiezingsjaar. Mij is het vooral om de integriteit van SoGent te doen. Het is het bedrijf waar ik 18 jaar gewerkt heb en dat ik mee heb opgestart. Mijn plan was om bij SoGent te blijven werken tot aan mijn pensioen. Ik wil gewoon rechtvaardigheid."

Uitspraak pas na de zomer

Nachtergaele heeft nog maar net een klacht ingediend bij de onderzoeksrechter. Het onderzoek zit dus in een beginfase. Schepen Taeldeman (SP.A) heeft laten weten dat hij zijn volledige medewerking wil verlenen aan het onderzoek. Een uitspraak volgt pas na de zomer.  

Meest gelezen