Video player inladen...

Giuseppe Conte aanvaardt opdracht om premier te worden en regering te vormen 

Giuseppe Conte heeft van de Italiaanse president Sergio Mattarella de opdracht gekregen om een regering te vormen. Brengt hij die opdracht tot een goed einde, dan komt Conte, jurist en hoogleraar, als premier aan het hoofd te staan van de bevreemdende coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de Lega.  

De 54-jarige Conte is een nieuweling in de politiek. De man werd twee dagen geleden als premier voorgedragen door de Vijfsterrenbeweging en de Lega, de winnaars van de Italiaanse verkiezingen die samen een ongewone coalitie vormen. 

Als premier wil Conte de belangen van Italië in Europa verdedigen. In een eerste reactie op zijn aanduiding als regeringsleider stelde Conte "dat hij zich bewust is van de noodzaak om de plaats van Italië in Europa en in de wereld te bevestigen".

Conte zal een eurosceptische regering leiden, bestaande uit de anti-establishmentpartij M5S en de rechtspopulistische Lega. Beide partijen hebben een "contract voor een regering van verandering" afgesloten. Ze stelden vorige week vrijdag hun regeerakkoord voor, dat komaf maakt met de bezuinigingen en zich verzet zich tegen de "dictaten" van de EU.

Tegelijk beloven de kersverse regeringspartners een stevige strijd tegen de corruptie en een harde aanpak van de criminaliteit en de migratie. De vooruitzichten leiden tot ongerustheid in Brussel en op de financiële markten.

Stemming

De nieuwe regering moet nog goedgekeurd worden door het parlement, waar de twee regeringspartijen samen over een meerderheid beschikken. De stemming vindt waarschijnlijk volgende week plaats.

President Mattarella vroeg eerder bedenktijd voor hij zijn fiat zou geven. De president had vragen bij de autonomie van de technocraat Conte, een volslagen nieuwkomer in de politiek. Bovendien kwam Conte, een gerespecteerd maar bij het grote publiek onbekende hoogleraar, onder vuur te liggen wegens ongerijmdheden in zijn cv. 

Meest gelezen