AFP or licensors

Is de Hillary Step op de Mount Everest echt verdwenen?

De roemrijke laatste rotspassage naar de Mount Everest is verdwenen. Een expeditie onder leiding van klimmer Tim Mosedale is er van overtuigd dat de rots is ingestort. Maar de Vlaamse Everest-klimmer Björn Vandeweghe is niet overtuigd. “Ik geloof dat hij gewoon is ondergesneeuwd”, zegt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1.

'I can report that the chunk of rock named the Hillary Step is definitely not there any more', liet de Britse klimmer Tim Mosedale weten nadat hij op 16 mei de top van de Mount Everest had bereikt. De Hillary Step is genoemd naar Sir Edmund Hillary, de eerste bekende klimmer die de mythische berg bedwong. Hij was ook de eerste klimmer die over de rots getuigde. “Het is een vrij pittig stukje”, zegt Björn Vandeweghe.  

“Noem het maar een uiterst moeilijk deel van de beklimming. De Hillary Step is een 12 meter hoge bijna verticale rotsformatie. Moest ze in het Vlaamse land staan, dan was ze niet eens zo moeilijk. Maar dat is het dus wel op meer dan 8.000 meter.” 

Aardbeving of klimaatverandering?

De Hillary Step maakt deel uit van de befaamde zuidelijke beklimming van de Everest. Klimmers kennen het stuk als een bottleneck. In het drukste deel van het klimseizoen moeten ze er soms wachten om hun koorden te spannen. De rots kan maar beklommen worden door één klimmer tegelijk.

Al in 2017 getuigde een Everest-expeditie over de verdwijning van de Hillary Step. Meteen werd een link gelegd met de aardbeving die in Nepal in 2015 voor duizenden doden zorgde. Anderen vermoeden dat de rots gewoon ingestort is en wezen al naar de klimaatverandering als schuldige. Ook in ander hooggebergte wordt de klimaatopwarming verantwoordelijk geacht voor verschuivingen en breuken in rotsformaties. 

“Elk jaar verandert het Everest-landschap”

Klimmer Björn Vandeweghe hecht echter weinig geloof aan de vele theorieën. "De formatie zou volgens de laatste getuigen niet meer zichtbaar zijn, en plaats hebben gemaakt voor een sneeuwlandschap. Elk jaar verandert het Everest-landschap. De ene keer wijk je meer naar links uit, dan naar rechts, of ga je rechtdoor. Ik vermoed dat de rots bedekt is door gigantisch veel sneeuw, na een seizoen met veel sneeuwval. Ik heb het gevoel dat dit boeiende verhaal opgeblazen wordt."

Wat er ook met de Hillary Step is gebeurd. Vandeweghe gelooft de laatste bergbeklimmers wel als ze zeggen dat de beklimming plots veel gemakkelijker is geworden. Het ondersneeuwen van de laatste zware barrière voor de top kan de beklimming beduidend versnellen. Op dit ogenblik zouden nog ongeveer 200 klimmers aan de slag zijn op de berg. Deze periode geldt als het beste moment om de Everest te overwinnen.

Meest gelezen