Koekoek moet wildplassers afschrikken in Mechelen

De stad Mechelen gaat de buurten opfleuren waar wildplassen het meest voorkomt, meer bepaald in de Begijnenstraat en in de Minderbroedersgang. Ook een zestal café's dragen hun steentje bij: daar mag iedereen voortaan gratis naar het toilet. 

"Echt heel erg"

Rachida Soukaina woont in de Begijnenstraat, en zij kan erover meespreken. "Sommige nachten komen hier een 20-tal jongeren plassen", vertelt ze. "Ik heb al enkele keren naar de politie gebeld, maar die kunnen niet veel doen. Als ik mijn keukenraam opendoe, stinkt het ook. Het is heel erg." 

Kleurrijke posters

De stad Mechelen heeft gemerkt dat folders uitdelen, cameratoezicht en zelfs GAS-boetes niet echt helpen. Daarom gaan ze nu de buurten opfleuren, zodat ze er meer uitzien als woongebied, en minder als uitgaansgebied. Aan de gevel van Rachida staat nu een kleurrijke koekoek. En op andere plekken komen posters van bewoners die naar buiten kijken, of van spelende kinderen. 

Nederlandse aanpak

"In Nederland doen ze dat al, en daar werkt het", zegt schepen Stefaan Deleus (CD&V). "Als je in een vuile, verwaarloosde omgeving komt, zal je overlast aantrekken. We gaan op die plekken affiches aanbrengen van mensen die naar buiten kijken, dan gaat men minder plassen tegen de gevel." 

Ook cafés doen mee

De eerste buurt in Mechelen die wordt aangepakt, is die rond de Vismarkt. Zes cafés stellen hun sanitair gratis ter beschikking, ook voor wie er geen klant is. "Het is heel belangrijk om een goed contact te hebben met de buren", zegt Willem Van den Eynde van Café 't Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt. "Voor de buren is het heel onaangenaam om voortdurend een urinegeur rond je huis te hebben. Ik hoop dat het iets zal uithalen, we zullen zien."

Meest gelezen