Kruidvat verkoopt "zo goed als waardeloze" iPads

In de folder van winkelketen Kruidvat worden deze week drie iPad-modellen aangeboden, de tablets van Apple. Het gaat om zogenaamde "remanufactured" toestellen van de iPad 2. Maar het Radio 2-programma "De inspecteur" zocht uit dat twee van de drie modellen zo goed als onbruikbaar zijn.  

Kruidvat biedt "remanufactured" toestellen aan, wat synoniem is van de meer gangbare term "refurbished". Dat zijn tweedehandstoestellen die worden opgelapt en nadien als "zo goed als nieuw" worden verkocht, maar de ingebouwde technologie blijft helemaal dezelfde. Daar zit het probleem bij de twee goedkoopste modellen die Kruidvat aanbiedt. Het gaat over de iPad 2 en de iPad Mini die respectievelijk in 2011 en 2012 uitkwamen, een eeuwigheid als het over computertechnologie gaat.

Die twee iPads worden niet meer ondersteund door iOS, het besturings­systeem van Apple. De meeste apps zullen er dus niet op werken, omdat de processor erin onvoldoende sterk is.  De iPad Air 2 wordt wel nog ondersteund, maar heeft minder mogelijkheden dan de nieuwere versies en is intussen ook al bijna 4 jaar oud. Dat toestel kost bij Kruidvat bovendien 349 euro. "Veel te duur", zegt Sebastiaan Jansen, computerwetenschapper in "De Inspecteur" op Radio 2.

In een schriftelijke reactie laat Kruidvat weten dat "de klant altijd het recht van retour heeft als het product niet naar vewachting is."

Meest gelezen