Maithili (13) beslist zélf of ze nog verder wil

Een meisje van amper 13 uit Assebroek bij Brugge wil zélf beslissen of ze verdergaat met een alternatieve behandeling voor haar ongeneeslijke ziekte.

Het is een triest verhaal. Maithili Vanhille vecht al bijna 2 jaar tegen een agressieve tumor in haar hersenen. Een alternatieve behandeling in Mexico bracht even hoop, maar begin dit jaar vonden de dokters een nieuwe tumor. Maithili twijfelt of ze nog de kracht heeft om weer naar Mexico te reizen.

Haar eigen beslissing

Haar ouders Stephanie en Sam willen haar beslissing respecteren. "Als Maithili zegt dat het genoeg geweest is, dan zullen we haar steunen", zeggen ze. "Hoe moeilijk dat ook is." Van de behandeling heeft ze geen last, maar de verplaatsing telkens naar Mexico is loodzwaar voor haar.

Mag dit?

Mag Maithili zelf beslissen of ze stopt met haar behandeling? Wettelijk gezien wel. Kinderoncoloog Yves Benoit van het UZ in Gent zegt dat ook een minderjarige mee mag beslissen, als alternatieve behandelingen niet meer helpen.

Meest gelezen