Tom Cornille

Middelheimmuseum breidt collectie uit met uniek werk van Bruce Nauman

Het Middelheimmuseum in Antwerpen heeft het kunstwerk "Diamond shaped room with yellow light" van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman verworven. Het gaat over een betonnen sculptuur die permanent aan de collectie wordt toegevoegd.

Vanaf 1 juni zal de bezoeker van het Middelheimmuseum het kunstwerk "Diamond shaped room with yellow light" van Bruce Nauman niet alleen kunnen bekijken, maar ook binnenwandelen. De "kamer" werd in 1986 ontworpen voor een tentoonstelling in de publieke ruimte. Het werk was in die hoedanigheid tot 1990 te zien in Frankfürt. Nu wordt het werk voor het eerst weer tentoongesteld. Ditmaal zal de sculptuur permanent deel uitmaken van de collectie van het openluchtmuseum in Antwerpen. 

Pijnlijke ogen

Het werk is een betonnen ruimte die bestaat uit twee driehoeken, die samen een ruit of diamant vormen. Het felgele licht binnenin lijkt uitnodigend vanop afstand, maar doet pijn aan de ogen bij het betreden van de ruimte.

"De sculptuur vertelt ons iets over de spanning tussen gastvrijheid en ongastvrijheid," zegt Sara Weyns, directeur van het Middelheimmuseum. Bruce Nauman zei zelf over het werk dat het felgele licht verblindend kan werken. Hoewel de ruimte op het eerste gezicht lijkt uit te nodigen, zult u er niet lang willen verblijven.

(Lees verder onder de foto)

Tom Cornille

Caroline Bastiaens (CD&V) schepen van cultuur in Antwerpen is verheugd dat het museum er in geslaagd is om Nauman naar haar stad te halen: "Bruce Nauman is een kunstenaar die alom bekendstaat als een van de peetvaders van de westerse hedendaagse kunst." Volgens Sara Weyns komt de sculptuur uit een interessante periode waarin de grens tussen beeldend werk en architectuur werden afgetast. 

Pionier

Bruce Nauman (76)  is een pionier op het vlak van installaties, media- en videokunst, sculpturen en neoninstallaties. In zijn werk gaat de kunstenaar op zoek naar de relatie van het menselijk lichaam tot zijn omgeving en de controle van (sociaal) gedrag. Zijn werken zijn onder andere te zien in het MoMa in New York, Tate Modern in Londen en Centre Pompidou in Parijs.

"Diamond shaped room" wordt officieel voorgesteld tijdens de opening van de tentoonstelling "Experience traps", op 1 juni in het Middelheimmuseum.

Meest gelezen