Sceenshot YouTube

Israël ergert zich aan Nederlandse parodie op Songfestivallied "Toy"

De Israëlische ambassade heeft een protestbrief gestuurd naar de Nederlandse zender BNNVARA. Aanleiding is de parodie op het winnende Israëlische Songfestivallied "Toy" in het tv-programma "Sanne Wallis de show". BNNVARA benadrukt intussen dat de parodie over het Israëlische regime gaat en niet over de Joodse gemeenschap, én ontkent dat de makers willen refereren aan antisemitische vooroordelen.  

De persiflage, uitgevoerd door kleinkunstzangeres Martine Sandifort, werd afgelopen weekend uitgezonden op NPO 1. Beluister, bekijk en lees het hieronder (ondertitels zijn voorzien):

In de nieuwe versie van het winnende Songfestivallied "Toy", waarmee zangeres Netta op 13 mei voor Israël won, gaat het onder meer over de Al Aqsa-moskee, met "buk-raketten" schieten op Palestijnse stenengooiers en zingt Sandifort "open ambassades, zorg dat je casht" en "van je dollars and cents en pecunia-ja". Tijdens het optreden zaterdagavond werden op de achtergrond ook beelden getoond van Palestijnse protesten in de Gazastrook.  

Niet gesmaakt

De Israëlische ambassade schreef daarop een protestbrief naar BNNVARA die het programma "Sanne Wallis de show" uitzendt. Ook het centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, uitte kritiek op het lied via een tweet.    

"Geen antisemitisme"

BNNVARA reageert dat het programma satirisch bedoeld is en dat de Joodse gemeenschap niét ter discussie wordt gesteld. "In de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. Afgelopen week viel het winnende lied van het Songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

"De passages over wereldleiders en dollars die worden aangehaald hebben niets van doen met het nazistisch gedachtengoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) president Trump, in zowel politiek als economisch opzicht."

Meest gelezen