Video player inladen...

Michel: "Rapport Europese Commissie is een aanmoediging om verder te werken"

De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse aanbevelingen aan de lidstaten bekendgemaakt. België ontsnapt voorlopig aan sancties omdat het niet duidelijk is of ons land voldoende maatregelen heeft genomen om de staatsschuld te verminderen. Premier Michel ziet in het rapport een aanmoediging om hard door te werken tot de laatste dag van de legislatuur.  

België ontsnapt voorlopig aan een nieuwe procedure wegens een te hoge staatsschuld. Naast het zwakke broertje Griekenland hebben zowel België als Italië een staatsschuld van meer dan 100%.  In Europa kan een te hoge schuldgraad leiden tot sancties. Maar voor de Europese Commissie is het momenteel onvoldoende duidelijk of ons land voldoende maatregelen heeft genomen om die staatsschuld te laten dalen. De Commissie raadt aan dat de overheid vooral minder uitgeeft.

Het rapport van de Commissie is geen verrassing

Charles Michel, premier

"We hebben al uitstekende resultaten geboekt met de sanering en een vermindering van onze schuld", zegt Michel, "maar dat is nog niet genoeg. Elke budgettaire discussie is een moment om daaraan verder te werken." "De voorbije drie, vier jaar hebben we gesaneerd, de fiscale druk verminderd en we hebben en keuze gemaakt voor meer veiligheid, de strijd tegen hetterrorisme", stelt Michel.

Voor Michel is  het rapport van de Commissie dan ook geen verrassing. "Het rapport is in mijn ogen een aanmoediging om nog hard te werken en tot de laatste dag van de legislatuur beslissingen te nemen voor de relance, voor de groei, voor de investeringen, voor de jobs en voor de sanering. "

Waarschuwing

De Belgische eurocommissaris Marianne Thyssen noemt het rapport van de Europese Commissie een waarschuwing. "De Commissie zegt dat ze niet echt kan oordelen en laat het daarom voorlopig zo. Volgend jaar zijn de onzekerheidselementen verdwenen, want dan hebben we onder meer informatie over wat de hervormde vennootschapsbelasting precies opbrengt en dan gaan we de rekening maken. Dit is wel een soort van waarschuwing", zegt Thyssen.

"De staatsschuld moet in ieder geval verder naar beneden. België is gevraagd om elk jaar een structurele verbetering te doen van 0,6 procent. Dat is nodig om op tijd die schuld afgebouwd te krijgen", zegt Thyssen. "Laat ons niet vergeten dat de norm wat de schuld betreft 60 procent is van het bruto binnenlands product en wij zitten nog altijd aan 100".

Video player inladen...

VIDEO: Bekijk hieronder de reportage over het Europese rapport in "Het journaal".

Video player inladen...

VIDEO: Patrick Dewael (Open VLD) en Peter De Roover (N-VA) debatteren in "Terzake" over het Europese rapport over de Belgische economie en begroting.

Video player inladen...

Meest gelezen