Oplossing in de maak voor bruin kraantjeswater in Oostakker

In Oostakker bij Gent komt er nog altijd bruin water uit de kraan. Dat is al enkele maanden zo. Maar er is een oplossing in de maak.

Watermaatschappij Farys gaat de oude, gietijzeren waterleidingen vervangen. Het gaat om 50 kilometer aan leidingen. En dat zal ongeveer 9 miljoen euro kosten.

De problemen met het bruine kraantjeswater in Oostakker slepen al een tijdje aan. Het bruine water ontstaat omdat er ijzerdeeltjes loskomen als er water door de oude leidingen stroomt. De leidingen worden nu constant gespoeld, maar dat helpt blijkbaar niet voldoende. En dat zorgde in de gemeenteraad voor discussie. Een gemeenteraadslid had zelfs een flesje bruin water mee en vroeg aan de burgemeester om ervan te drinken. 

Om het probleem op te lossen, zullen de oude waterleidingen in Oostakker nu vervangen worden. Farys benadrukt ondertussen dat het bruine water niet besmet is met een bacterie of een virus. Het bruine water bevat gewoon te veel ijzer. Dat is niet ongezond, maar het ziet er niet uit om te drinken.