AFP or licensors

"We stuurden haar naar de VS voor onderwijs, niet om op deze manier naar huis terug te keren"

In Karachi, de grootste stad van Pakistan, hebben honderden mensen Sabika Sheikh ten grave gedragen. Het Pakistaanse schoolmeisje was een van de tien doden van de schietpartij in een middelbare school in de Amerikaanse staat Texas. 

De 17-jarige Sabika Sheikh was via een uitwisselingsprogramma naar de VS gegaan om enkele maanden school te lopen in de buurt van Houston. Ze had over enkele weken naar huis moeten komen om mee het Suikerfeest te vieren, het einde van de ramadan.

Tragisch genoeg werd haar lichaam vanmorgen overgevlogen om in Karachi, haar thuisstad, te worden begraven. Honderden mensen, onder wie vooraanstaande politici, woonden de begrafenis bij. "Vóór haar dood was ze gewoon mijn dochter, nu is ze de dochter van Pakistan", zei haar vader. 

Sabika Sheikh had via het Youth Exchange & Study Program (YES) de kans gekregen om in de VS te studeren. Dat programma was na de aanslagen van 2001 opgericht om jongeren uit overwegend moslimlanden beter vertrouwd te maken met leeftijdsgenoten in de VS. Sheikh droomde ervan om later diplomate te worden.

Haar vader (foto onder) zei aan de BBC dat hij hoopt dat de dood van zijn dochter ertoe zal leiden dat de Amerikaanse wapenwetten strenger worden. "Haar dood mag niet zinloos zijn", zei hij. Sabika's oom riep de Amerikaanse bevolking op "om hun scholen veilig te maken". "Wat doen jullie met jullie samenleving? We stuurden haar naar de VS om opgeleid te worden, niet om op deze manier naar huis terug te keren."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen