Video player inladen...

Peeters: "Effectentaks ook geldig voor wie aandelen op naam zet"

Vermogende mensen die de effectentaks proberen te ontwijken door hun aandelen om te zetten in aandelen op naam, zullen toch eenmalig de taks moeten betalen. Dat zegt vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De effectentaks maakt deel uit van het zomerakkoord van vorig jaar. Vermogende mensen die meer dan 500.000 euro op een effectenrekening hebben staan, zullen aan de taks onderworpen worden. Die zou 254 miljoen euro moeten opbrengen. De maatregel was een trofee voor CD&V die zo de vraag voor een meer rechtvaardige fiscaliteit kracht wilde bijzetten.

Maar of de taks de ingeschreven 254 miljoen zal opbrengen is zeer de vraag. Langs alle kanten wordt gesuggereerd dat vermogende Belgen achterpoortjes op de taks zullen vinden. Zo schrijft De Tijd vandaag dat private bankers en vermogensbeheerders getuigen dat heel wat van hun klanten hun aandelen omzetten in aandelen op naam. Die laatste zijn vrijgesteld van de taks.   

Maar volgens Peeters klopt die redenering niet. "In de wet zijn een aantal anti-rechtsmisbruik maatregelen opgenomen. Zo zal diegene die zijn aandelen omzet in aandelen op naam, toch verplicht zijn die taks te betalen. Het is natuurlijk aan mijn collega van Financiën om ervoor te zorgen dat wanneer men de taks ontwijkt, dat de administratie van Financiën deze anti-rechtsmisbuik maatregelen doet gelden", zegt Peeters.

Ook de mensen die hun aandelen omzetten zijn dus eenmalig verplicht de effectentaks te betalen en er zijn nog een aantal andere anti-rechtsmisbruik bepalingen die kunnen worden toegepast. Wie gebruik maakt van deze achterpoort zal ook bekend zijn bij de fiscus die hen extra in de gaten kan houden. "De 254 miljoen opbrengst is begroot door de administratie van mijn collega van Financiën en ik heb geen enkele reden om daar nu aan te twijfelen", besluit Peeters.  

Peeters had het ook over de begroting van volgend jaar. Als we in 2020 een begroting in evenwicht willen dan moeten we voor volgend jaar tussen de twee en de drie miljard euro zoeken, zegt de vicepremier.

Meest gelezen