Video player inladen...

Wateroverlast in Sint-Lievens-Houtem en Dilbeek: "De brandweer heeft tot twee uur 's nachts opgeruimd"

Onder meer in Sint-Lievens-Houtem en in Dilbeek heeft het onweer dinsdagavond hevig huis gehouden. Verschillende straten staan of stonden er blank en in Sint-Lievens-Houtem is zelfs het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. "De brandweer heeft rond 2 uur 's nachts de grote straten en kruispunten kunnen vrijmaken. Maar op kleinere wegen is er nog steeds overlast."

Het heeft dinsdagavond stevig geonweerd op verschillende plaatsen in het land. Een wolkbreuk zette in Sint-Lievens-Houtem - in de provincie Oost-Vlaanderen - verschillende straten blank. "We kregen heeft wat oproepen binnen, waardoor we hebben beslist om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen", zegt burgemeester Lieven Latoir aan VRT NWS.

"Ondertussen is al het water bijna overal weggetrokken", zegt Latoir woensdagmorgen. "Wat achterblijft zijn natuurlijk zware modderstromen. De opruimingswerken hebben geduurd tot in het midden van de nacht. Op zich heeft alles nog geen halfuur geduurd, maar dat was genoeg om deze problemen te veroorzaken."

Alle grote wegen zijn intussen vrijgemaakt. "In kleinere straten is er wel nog overlast. Sommige mensen zullen hier en daar rechtsomkeer willen maken tijdens de ochtendspits. Maar iedereen kan wel z'n huis uit."

Mensen zagen de smurie zo de huizen binnenstromen

"In verschillende straten zijn meerdere huizen getroffen", zegt VRT NWS-journalist Stefaan Meerbergen ter plaatse. "Zij zagen de smurrie zo in hun huis binnenstromen. De inwoners zijn duidelijk: dit hebben ze nog nooit gezien."

De gemeente heeft een noodnummer geopend: 053/60.72.46.

Video player inladen...

Ook op andere plekken was er hinder door het onweer, onder meer in Dilbeek, Vlaams-Brabant, al werd daar geen rampenplan afgekondigd. 

"Een tiental minuten hebben wij een zware wolkbreuk over ons heen gekregen", zegt burgemeester Willy Segers aan VRT NWS. "Verschillende plekken zijn getroffen, maar de schade in woningen is relatief beperkt. De hulpdiensten zijn volop aan de slag, maar het ergste is voorbij."

Video player inladen...

Ook Wallonië kreeg het zwaar te verduren. Vooral de provincie Henegouwen werd getroffen door wateroverlast. In Binche moest de muziekacademie ontruimd worden. Op andere plaatsen werd er de hele dag modder geruimd. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen