Video player inladen...

Julia Skripal na vergiftiging met zenuwgas: "Herstel verliep traag en uitermate pijnlijk"

"Het herstel na de vergiftiging met zenuwgas verliep traag en uitermate pijnlijk." Dat zegt Julia Skripal, die samen met haar vader - de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal - werd vergiftigd in Salisbury. Het is de eerste keer dat ze zélf een verklaring aflegt na de bewuste feiten. "We hebben geluk gehad dat we dit hebben overleefd."

Een dikke maand nadat ze het ziekenhuis mocht verlaten, spreekt Skripal voor het eerst over wat haar is overkomen, begin maart. Toen werd ze samen met haar vader vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok. Lange tijd verbleven de twee in kritieke toestand in het ziekenhuis, maar ondertussen gaat het met beiden weer een stuk beter. 

Exact twintig dagen lag Julia Skripal in een coma. "Het eerste wat ik hoorde toen ik wakker werd, was dat we (zij en haar vader, nvdr.) vergiftigd waren", zegt ze nu vanop een geheime locatie in Londen aan persbureau Reuters. "We hebben zoveel geluk gehad dat we allebei deze moordpoging hebben overleefd. Ons herstel verliep traag en was uitermate pijnlijk. Ik bespaar u de details, maar de klinische behandeling was indringend, pijnlijk en deprimerend."

Het eerste wat ik hoorde toen ik wakker werd, was dat we vergiftigd waren

"Ik probeer alles te verwerken, maar ondertussen leef ik van dag tot dag", zegt Skripal, die ook benadrukt dat ze haar vader zal helpen terwijl hij volledig herstelt. De dubbelspion mocht pas vorige week het ziekenhuis verlaten. 

Groot-Brittannië keek vrij snel in de richting van Rusland als verantwoordelijke voor de vergiftiging, maar het Kremlin ontkent er iets mee te maken te hebben. Hoe dan ook wil Julia Skripal op termijn terug naar Rusland, zo zegt ze. 

Skripal legde de verklaring in het Russisch af. Ze wilde geen vragen beantwoorden. 

VIDEO: Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Skripal.

Video player inladen...

Meest gelezen