Stacey Abrams kan als eerste Afro-Amerikaanse vrouw gouverneur worden van de staat Georgia

In de Amerikaanse staat Georgia is Stacey Abrams genomineerd als Democratische kandidaat voor de gouverneurspost. Ze maakt kans om de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur te worden van een Amerikaanse staat. 

"Republikeinen proberen te bekeren tot Democraten werkt niet", zo sprak Stacey Abrams het publiek toe toen ze de voorverkiezingen won van de Democratische partij in de Amerikaanse staat Georgia. De 44-jarige vrouw zal het op 6 november opnemen tegen haar Republikeinse tegenkandidaat bij de tussentijdse verkiezingen in de VS. 

In juli weet ze wie haar tegenkandidaat zal zijn, want dan houden de Republikeinen hun voorverkiezing. Dan wordt beslist of ze het zal opnemen tegen vicegouverneur Casey Cagle of staatssecretaris Brian Kemp.

Conservatieve staat Georgia

Als ze zou worden verkozen, in de conservatieve staat waar al meer dan tien jaar Republikeinen aan de macht zijn, zou ze de eerste vrouw en de eerste persoon van een etnische minderheid worden die de staat Georgia zou leiden. 

Abrams krijgt de steun van gewezen presidentskandidate Hillary Clinton en van Bernie Sanders, senator van de Amerikaanse staat Vermont. Ze krijgt ook steun van verschillende andere prominenten binnen de Democratische partij en ze wordt gezien als een rijzende ster binnen de progressieve tak. 

Represented by ZUMA Press, Inc.

6 vrouwelijke gouverneurs in VS

Bij de Democraten hebben tot nu vier vrouwen de voorverkiezingen gewonnen. Zo zal er ook in de Amerikaanse staten Kentucky, Arkansas en Texas een vrouw opkomen voor de Democraten. Volgens sommigen heeft de nasleep van #Metoo en de #TimesUp-beweging daar iets mee te maken. Momenteel telt de VS zes vrouwelijke gouverneurs. 

Auteur Abrahams

Abrams werd in 2006 voor het eerst verkozen in het Huis van Afgevaardigden van Georgia. Ze werd later ook  de eerste vrouw die de Algemene Vergadering zou leiden. Abrahams heeft naast haar politieke carrière ook acht romans geschreven onder de pseudoniem Selena Montgomery. 

Meest gelezen