Video player inladen...

Studio 100-baas Hans Bourlon wil excuses van Greenpeace voor rokende Maya De Bij: "Aanval met 2 voeten vooruit"

Het filmpje van Greenpeace waarin Maya De Bij sigaretten voor kinderen promoot, valt bij de baas van Studio 100 in slechte aarde.  Met het filmpje - een parodie - wil Greenpeace aanklagen dat Studio 100 een populaire kinderfiguur gebruikt om kinderen worst te doen eten, wat volgens Greenpeace een ongezond product is. Maar de topman kan de parodie niet smaken. 

"Dit is geen parodie maar een aanval met de 2 voeten vooruit", zegt Hans Bourlon. "Greenpeace vergelijkt iets wat kankerverwekkend is, roken, met het eten van een stukje worst. Het is een associatie buiten proportie.  Kinderen begrijpen dit niet. Het enige wat hen bijblijft, is het figuurtje Maya dat rookt."

Bourlon wijst erop dat Studio 100 in Spanje met Greenpeace heeft samengewerkt aan een campagne om bijen te beschermen.  In die campagne speelt Maya een belangrijke, positieve rol. Hij vindt het dan ook heel jammer dat Greenpeace Maya in België gebruikt om een negatieve campagne te voeren.   

Excuses

Bourlon uitte eerder zijn hoop dat Greenpeace het filmpje verwijdert en excuses aanbiedt.

"Greenpeace is niet van plan om zijn excuses aan te bieden" zegt Joeri Thijs van Greenpeace. De organisatie begrijpt dat het filmpje choqueert maar wil op die manier net deel uitmaken van het debat. "Wij blijven vragende partij om met Studio 100 rond de tafel te zitten. Studio 100 kan een positieve rol spelen in het promoten van gezonde en klimaatvriendelijke voeding voor kinderen" zegt Thijs. Of Studio 100 juridische stappen zal zetten, laat Bourlon in het midden. 

Verwarrend voor kinderen

Kom Op Tegen Kanker wijst op de mogelijke verwarring bij kinderen wanneer het populair figuurtje Maya roken aanprijst: "Kinderen vatten niet altijd de dubbele bodem van een dergelijk satirisch filmpje. Zien roken doet roken" zegt Rik Duyckx van Kom Op Tegen Kanker. Bij de Stichting Tegen Kanker benadrukt dokter Mathijs Goossens dat roken niet gelijkgesteld kan worden aan het eten van bewerkt vlees: "Het risico op kanker bij rokers is tot 30 keer groter dan bij niet-rokers. Dit geldt zeker niet voor bewerkt vlees".

VIDEO: Joeri Thijs van Greenpeace gaat in "De afspraak" in debat met Hans Bourlon van Studio 100 over Maya De Bij.

Video player inladen...

Meest gelezen