Tervuurse herdershonden waken over dorpscentrum

Twee grote artistieke voorstellingen van de Tervuurse Herdershond staan op het plein van de Warandepoort. Het is één van de vier Belgische Herdershonden en is bekend over de hele wereld.

Tervuren wil naast het Afrikamuseum, en het Park, de Tervuurse herdershond toeristisch uitspelen. 125 jaar geleden zijn de kenmerken van de Tervurenaar vastgelegd. Het is een typische herdershond met een bruine kraag, wat langer haar, een slim dier met tinten van zwart en bruin. Het dier is te vergelijken met de Groenendaler uit Hoeilaart, de Mechelse scheper en de Herder van Laken. 

Volgens schepen van Toerisme Mario Van Rossem is de Tervuurse Herder wereldberoemd: "als je googelt kom je uit op kwekerijen in Amerika en China, het is echt bekend. Daarom willen we met die hond Tervuren wat bekender maken. We hebben een wedstrijd gehouden om een standbeeld of constructie te maken van de hond. Voorzitter van de jury was NRC Handelsblad hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Hij woont nog steeds in Tervuren en koos uiteindelijk voor het ontwerpen van twee Nederlanders. Het gaat om een creatieve constructies met stalen buizen van bijna vier meter hoog."

De constructie van de honden staat op het plein aan de Warandepoort en waken over het centrum. Zondag zijn de standbeelden ingehuldigd met meer dan honderd eigenaars van Tervuurse herders en hun honden.

Meest gelezen