AFP or licensors

Turkse lira zet vrije val verder

De Turkse munt heeft opnieuw terrein verloren. Er is wantrouwen op de financiële markten over het beleid van de Turkse centrale bank en de plannen van president Recep Erdogan om na de verkiezingen de controle over de centrale bank te willen versterken. Vanavond kwam de bank met nieuws dat de rentevoet dan toch wordt opgetrokken.

De lira zakte vandaag tot vijf procent tegenover de dollar, en naderde even de grens van vijf lira voor een dollar, om nadien wat te herstellen. In een maand tijd verloor de lira bijna twintig procent van zijn waarde, en bijna 35 procent in een jaar tijd.

De Turkse munt zit al weken in vrije val. Economen waarschuwen voor een oververhitting van de economie en stijgende inflatie. En ze roepen de centrale bank op om de rentes op te trekken. Maar Erdogan is regelmatig kritisch over hogere rentes en steunt eerder een beleid dat snelle economische groei stimuleert. In het geval van een herverkiezing wil hij de controle over de bank zelfs versterken, zo zei hij half mei.

Rentevoet opgetrokken

De Turkse centrale bank maakte vanavond bekend dat de rentevoet wordt opgetrokken, met driehonderd basispunten naar 16,5 procent. Eerder raakte bekend dat de bank een buitengewone vergadering had georganiseerd, over de "recente" ontwikkelingen. Normaal was de volgende vergadering van het comité gepland op 7 juni.

Na het optrekken van de rente won de lira aan waarde tegenover de dollar. 

Meest gelezen