Voedingsdeskundige: "Af en toe boterhamworst eten is niet ongezond"

In "De Wereld Vandaag" zegt Professor Stefaan De Smet dat het eten van boterhamworst, zoals Plopworst en Mayaworst, niet schadelijk is wanneer het vlees met mate en binnen een gevarieerd dieet geconsumeerd wordt.  

Greenpeace plaatste vandaag een video online waarin Maya De Bij, een populair animatiefiguurtje bij kinderen, het roken van sigaretten aanprijst. Dit deed Greenpeace naar aanleiding van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarin het potentiële schadelijke effect van het eten van bewerkt vlees werd aangekaart.  

Stefaan De Smet, professor aan de Universiteit Gent en specialist in dierlijke productie, zegt in De Wereld Vandaag dat het eten van bewerkt vlees zoals Plopworst en Mayaworst bij normale consumptie niet per se ongezond is.

"Binnen een gevarieerd dieet kan het absoluut geen kwaad om af en toe boterhamworst te eten. Het rapport van de WHO waar Greenpeace naar verwijst is een zeer technische evaluatie die wijst op een mogelijk schadelijk effect bij overconsumptie en dit wordt nu verkeerd voorgesteld" zegt De Smet.

De Smet, die ook zelf meeschreef aan het rapport van de WHO, stelt ons gerust: "Af en toe dergelijke vleeswaren eten is niet ongezond". Beluister het fragment uit De Wereld Vandaag hier:

VIDEO: Niet alleen Studio 100 heeft problemen met Maya De Bij die roken aanprijst, ook Kom Op Tegen Kanker. De organisatie is bezorgd omdat kleine kinderen satire niet snappen. Zij zullen denken dat roken écht ok is. "Het journaal" sprak met Rik Duyck van Kom Op Tegen Kanker.

Video player inladen...

Meest gelezen