Video player inladen...

Houdt Colruyt echt alles bij wat u koopt? 

Morgen krijgen de regels die bepalen hoe u moet omgaan met data en privacy van anderen, een belangrijke update. De langverwachte Europese privacyregelgeving wordt van kracht. Wat verandert er allemaal? Hoe moeten bedrijven zich aanpassen? En wat als u de nieuwe regels niet naleeft? VRT NWS gaat een week lang op zoek naar antwoorden en vandaag trekken we naar Colruyt, dat zijn klanten al jaren gepersonaliseerde reclame stuurt op basis van het koopgedrag. Houden ze daar echt alles bij wat u koopt? Wat doen ze allemaal met die gegevens? En is dat wel privacyproof?

Als u klant bent bij Colruyt, weet de supermarktketen veel over u. Heel veel. Niet alleen uw persoonsgegevens zoals uw adres, naam, geslacht en telefoonnummer, maar ook ieder product dat u koopt of bestelt. Alles wat u in uw winkelkar legt, wordt geregistreerd en bijgehouden.

Alles wat u in uw winkelkar legt, wordt geregistreerd en bijgehouden. 

Maar weet iedere werknemer van Colruyt dan wat u koopt? Karel De Wilde, verantwoordelijk voor de klantrelaties, legt ons uit hoe het systeem werkt. "Niemand kan zien wat u precies koopt. Er is een strikte scheiding tussen enerzijds de persoonsgegevens zoals naam en adres, en anderzijds uw aankoopgegevens."

Waar komt die gepersonaliseerde reclame op naam dan vandaan? "Er zijn analisten die op basis van de producten die u koopt en het nummer van uw Xtra-kaart dat verborgen zit achter de QR-code, een pakket van promoties voor u samenstellen. Maar zij weten niet wie er achter dat klantennummer schuilt. Dat nummer wordt pas op de printer in de drukkerij omgezet naar een effectieve klant met naam en adres. En op het moment dat uw identiteit op de enveloppe wordt geplakt, is die al dicht.

Video player inladen...

Wifigegevens binnentrekken

Ook wanneer u surft op het wifinetwerk in de Colruytwinkels, laat u gegevens achter en ook die gegevens worden bijgehouden. "We gebruiken dat alleen om na te gaan of onze modems in de winkel nog sterk genoeg zijn." Of Colruyt aan de hand van wifigegevens bestudeert voor welke rayon een klant wat langer blijft staan? "Op dit moment zijn we daar nog niet mee bezig." 

Video player inladen...

Wat doet Colruyt eigenlijk met al die gegevens?

Colruyt beschikt dus over een schat aan gegevens en krijgt vaak vragen om die gegevens door te verkopen. Maar De Wilde is duidelijk: "We geven die gegevens nooit door en gebruiken ze enkel om onze klanten een betere dienstverlening te kunnen aanbieden. Alles blijft dus binnen de groep.

Wat doen we er dan mee? Naast de gepersonaliseerde reclame gebruiken we uw gegevens om ons assortiment samen te stellen. Als we een nieuw product lanceren, moeten we meestal een oud product schrappen. Maar welk? Die beslissing kunnen we echt niet nemen zonder gegevens van de klanten.  Zonder gegevens zouden we altijd het kleinste product schrappen, maar het kan heel goed zijn dat dat kleinste product een trouwe klantengroep had. Die groep kan het heel vervelend vinden dat het product verdwijnt, terwijl het perfect kan dat een iets groter product niet zo'n trouwe klantengroep heeft en dat het dus beter is dat dat product verdwijnt."

Ten slotte gebruikt Colruyt uw gegevens ook om te beslissen waar er nieuwe winkels komen. "We moeten goed weten waar onze klanten wonen en zo kunnen we zorgen dat de nieuwe winkels zo dicht mogelijk liggen bij onze klanten." 

Video player inladen...

Is dat wel allemaal GDPR-proof?

"Die regels gaan voornamelijk over communicatie en transparantie: klanten moeten weten wat we doen met hun gegevens. We moeten hen ook zeggen dat ze die gegevens altijd kunnen inkijken, aanpassen of verwijderen. Daarom hebben we ons privacystatement aangepast naar een heldere en toegankelijke tekst die klanten zonder een juridische achtergrond ook gewoon kunnen lezen en begrijpen."

Colruyt zal voortaan ook expliciet toestemming moeten vragen om uw aankoopgedrag bij te houden en u zo gepersonaliseerde reclame te kunnen sturen. Maar wat als u al lang klant bent bij Colruyt? Moet u dan opnieuw uw toestemming geven? "Als u al een klantenkaart hebt, hebt u in het verleden al onze algemene voorwaarden goedgekeurd en hier dus toestemming voor gegeven. U krijgt deze week een folder in de bus waarin staat wat we doen met de gegevens, waar u ze kan consulteren, hoe u ze kan wijzigen of verwijderen en hoe u uw toestemming kan intrekken." 

Video player inladen...

Morgen treedt de GDPR echt in werking. Wat kan u doen als u vindt dat uw gegevens niet correct worden behandeld? Riskeert u vanaf morgen al boetes als uw bedrijf, VZW of kleine vereniging niet in orde is? En wat zal u morgen nog allemaal merken? We vragen het aan de staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer.

Meest gelezen