Video player inladen...

Nieuw vastgoedschandaal in Gent? "We geven alle stukken van het dossier aan het parket, ik wil duidelijkheid"

Gent is in de ban van mogelijk een nieuw vastgoedschandaal. Bij stadsontwikkelingsbedrijf SoGent werden in december twee directeurs ontslagen na "onzorgvuldigheden". Een van de twee zegt echter ontslagen te zijn omdat hij als klokkenluider gesjoemel aan het licht wilde brengen. SoGent zal morgen alle stukken uit het dossier overmaken aan het parket. "Ik wil duidelijkheid", zegt bevoegd schepen Sven Taeldeman.

Didier Nachtergaele, de ontslagen algemeen directeur van stadsontwikkelingsbedrijf SoGent, werd in december ontslagen samen met de directeur Projecten. Volgens het stadsbestuur waren de twee "onzorgvuldig" geweest bij het aanwijzen van bouwbedrijven voor enkele grote projecten in de stad. De feiten kwamen aan het licht via nieuwswebsite Apache.

Maar Nachtergaele zegt dat hij ontslagen werd omdat hij als klokkenluider de wantoestanden heeft aangekaart. Begin deze maand verstuurde hij een mail naar alle Gentse gemeente­raads­leden met als bijlage een document van 200 pagina's dat het gesjoemel van zijn ex-collega moet bewijzen. Volgens Nachtergaele gaat het wel degelijk om strafbare feiten. De directeur Projecten zou bij drie bouwdossiers illegale zaken hebben gedaan om ervoor te zorgen dat zijn favoriete bouwbedrijf de opdracht zou binnenhalen.

Er zou gesjoemeld zijn bij drie projecten: de Oude Dokken, het S-Gebouw aan Gent-Sint-Pieters en de Wasserij-site.

(Lees verder onder de foto.)

De man die gesjoemeld zou hebben, zou een persoonlijke vriend zijn van Sven Taeldeman (SP.A), schepen van Ruimtelijke Planning, Wonen en Stadsontwikkeling. In Knack verklaart de klokkenluider ook dat hij naar de onderzoeksrechter is gestapt om een klacht in te dienen, zodat de zaak onderzocht zou worden.

Het dossier werd gisteren besproken op de gemeenteraad in Gent. Bevoegd schepen Sven Taeldeman kreeg heel wat vragen. Zowel CD&V als N-VA snappen niet dat het stadsbestuur zélf niet naar het parket is gestapt toen de onregelmatigheden aan het licht kwamen. "Ik stel voor dat we dit alsnog doen vanuit de gemeenteraad", stelde Siegfried Bracke (N-VA) voor.

Als blijkt dat Taeldeman de gemeenteraad heeft voorgelogen, dan wil oppositiepartij CD&V dat hij ontslag neemt. 

Taeldeman: "Ik heb alle vertrouwen in het parket"

Schepen voor Stadsontwikkeling Taeldeman verklaarde vanochtend dat hij "alle vertrouwen" heeft in het onderzoek dat het parket zal voeren, en wil de resultaten van dat onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

"Ik vraag me wel af waarom de ex-algemeen directeur (Nachtergaele, red.) het dossier naar buiten heeft gebracht, via de media", aldus Taeldeman. "Normaal gezien is een onderzoek geheim. Dat is nodig zodat de onderzoeksrechter zijn of haar werk in alle onafhankelijkheid kan uitvoeren. Maar misschien wil de ex-algemeen directeur helemaal geen onafhankelijk onderzoek."

Ik wil dat er duidelijkheid komt

Schepen voor Stadsontwikkeling Sven Taeldeman

In een persbericht laat hij vanavond nog weten dat SoGent alle stukken uit het dossier zal overmaken aan het parket. "Ik wil dat er duidelijkheid komt. Het rapport Dewolf dat wij vorig jaar ontvingen stelt duidelijk dat er geen strafrechtelijke feiten waren. Maar er ontstaat wat commotie door verklaringen in de pers en van de oppositie. We hebben hier altijd kort op de bal gespeeld en blijven dat doen. Wij hebben daar zelf belang bij dat parket zijn werk doet. Daarom melden we dit nu en het is aan de procureur om te beslissen wat er nu moet gebeuren."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen...

Meest gelezen