Jonas Roosens

Werkstraf voor Borgerhoutse jongere die politieagent duwde

Een 21-jarige jongeman moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren, omdat hij vorig jaar een politieman geduwd heeft tijdens rellen in Borgerhout. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep beslist. 

Op 25 juni 2017 stopte een fietspatrouille van de politie een bromfietsbestuurder zonder helm in Borgerhout. De minderjarige zette het op een lopen, maar kon gevat worden door de politie. Daarop belaagden enkele jongeren uit de buurt, waaronder de veroordeelde, de agenten. Camerabeelden legden vast hoe hij een van de agenten een duw in de rug gaf. De Borgerhoutenaar werd gedagvaard via de snelrechtprocedure en werd in eerste aanleg veroordeeld tot één jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 800 euro.

Het hof van beroep van Antwerpen zet die straf nu om in een werkstraf van 80 uur. De betrokken agent verklaarde tijdens het proces dat hij niets gevoeld had van de duw omdat hij te gefocust was op de arrestatie van de minderjarige bestuurder. Hij heeft ook geen morele of fysieke schade geleden. Daarom vond het hof dat er slechts sprake was van een  ‘lichte fysieke gewelddaad’ en niet van ‘slagen en verwondingen’. Voert de veroordeelde zijn werkstraf niet uit, dan staat hem een gevangenisstraf van zeven dagen te wachten.