Video player inladen...

Agenten die al hun interventies filmen: het mag vanaf vandaag

Als u vanaf vandaag een interventie van de politie meemaakt, mogen de agenten u filmen. Dat is een van de belangrijkste gevolgen van de nieuwe camerawet. Vroeger mocht de politie alleen dash- en bodycams gebruiken bij grote manifestaties zoals voetbalmatchen of betogingen, maar vanaf nu mag het dus in principe altijd. In de meeste gevallen zal de agent wel duidelijk moeten maken dat hij alles filmt.

Bij politiezone Westkust hebben ze er ervaring mee: zij testten de bodycams al een kleine 10 jaar geleden uit. Bodycams zijn kleine camera's die de agenten op hun uniform dragen en waarmee ze kunnen filmen wat ze doen en wat er gebeurt. De conclusie van de test was dat de kleine camera's wel degelijk effect hebben: de meeste mensen reageerden kalmer op de aanwezigheid van de agenten, net omdát ze gefilmd werden. Ook camera's die in de combi's worden aangebracht, kunnen vanaf nu gebruikt worden.

Video player inladen...

De meeste mensen zijn rustiger als er gefilmd wordt, beleefder ook en minder mondig.

Johan Verlynde, hoofdinspecteur politiezone Westkust

Eerst op de kepie, later op borsthoogte

Eerst gebruikten de agenten een model dat op de kepie werd aangebracht, maar dat leverde niet zo'n goede beelden op (de agenten bewogen namelijk te veel met hun hoofd). Later kwamen er modellen die op de kledij werden bevestigd. Het grote voordeel, naast de sensibiliserende werking van de camera's, is dat discussies nadien, bij een incident, makkelijker beslecht kunnen worden.

Niet eindeloos houdbaar

Belangrijk is dat agenten die gaan filmen, dat ook duidelijk moeten zeggen, althans in de meeste gevallen. In uitzonderlijke omstandigheden (zwaar banditisme of onderzoek naar radicalisering) kan van dat principe afgeweken worden. Ook over het bijhouden van gegevens zijn er afspraken: de "gewone" politie kan één maand aan de beelden, nadien kan alleen de gerechtelijke politie aan het beeldmateriaal, en dan nog onder strenge voorwaarden. Na een jaar worden beelden gewist.

De camera's zijn een goede zaak als ze gebruikt worden om discussies op te lossen. In Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk zijn ze positief onthaald.

Johan Verlynde, hoofdinspecteur politiezone Westkust

Camerawet gaat verder

De nieuwe camerawet geldt niet alleen voor de werking van de politiediensten. Door de nieuwe regeling wordt werk gemaakt van een cameraschild (combinatie van ANPR- en andere camera's) en een register van bewakingscamera's. Winkeliers mogen de bewakingsbeelden die ze maken ook tonen op een scherm in de winkel.

Meest gelezen