Videospeler inladen...

De Wever: "Ouders Mawda niet enkel slachtoffer, moeten ook naar hun verantwoordelijkheid kijken"

De ouders van Mawda, het 2-jarige meisje dat vorige week stierf door een politiekogel, zijn niet enkel slachtoffer in het hele verhaal. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VTM Nieuws. Volgens hem zijn zij mee verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Over partijgrenzen heen krijgt De Wever veel kritiek op die uitspraak. Partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon neemt de verdediging van zijn partijvoorzitter op zich.

"Er is hier een hele voorgeschiedenis", zegt de N-VA-voorzitter. "Het Iraakse gezin is in Duitsland asiel komen vragen. Onrechtmatig zijn zij naar Engeland gegaan, waarna ze zijn uitgewezen en terug naar Duitsland zijn gebracht. Eind vorig jaar is hun asiel daar blijkbaar afgewezen en sindsdien zijn ze al drie keer gepakt in ons land terwijl ze terug naar Engeland wilden gaan. Eén keer zijn ze zelfs tegengehouden met hun kinderen in een koelwagen."

"Hoe tragisch de dood van een kind ook is, je moet de verantwoordelijkheid van de ouders hier in beeld durven brengen", zegt De Wever nog. "Enkel over die mensen spreken als slachtoffer, lijkt mij niet correct."

De uitspraak valt bij verschillende politici niet in goede aarde. Groen-politicus Kristof Calvo noemt De Wever een "onmens". Voorzitster Meyrem Almaci spreekt van "een ongepaste en respectloze" reactie. "En dat enkel met als doel het ontlokken van reacties om zo verder te kunnen polariseren."

SP.A-politica Meryame Kitir zegt dat ouders zich altijd schuldig voelen als er iets gebeurt met hun kind. "Het ergste wat je dan kan doen, is hen dat schuldgevoel nog eens extra aanwrijven."

Maar ook bij de meerderheid blijft het niet stil. "Kunnen we zeker bij menselijke drama's gewoon mensen zijn", vraagt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter.

Jambon: "De Wever brengt feitelijkheden in het debat"

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) verdedigt De Wever en spreekt over "feitelijkheden" die De Wever in het debat brengt. "En dat is goed voor het debat", aldus Jambon in "De ochtend" op Radio 1. Hij begrijpt de kritiek op de uitspraken van zijn partijvoorzitter niet. "Er mag gekrakeeld worden in alle richtingen, maar als hij het woord neemt dan is dat ineens een groot probleem."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei eerder gisteren dat de feiten "een enorme tragedie" zijn, "zowel voor de familie als voor de agent die, zonder dat te willen, de dood van het meisje heeft veroorzaakt". Zolang het onderzoek loopt, zullen de ouders niet worden teruggestuurd. 

Mawda stierf vorige week, toen de politie een verdacht busje probeerde tegen te houden. Daarin zaten nog 26 volwassenen en 3 kinderen, wellicht allemaal van Iraaks-Koerdische afkomst. De politie loste minstens één schot en daarbij werd de tweejarige peuter geraakt. Eerst zei het parket dat het meisje niet was gestorven door een politiekogel, maar een dag later moest het dat herroepen. 

Meest gelezen